Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A ginzeng csökkenti a daganatos betegek kimerültségérzetét

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: ginzeng, rák, daganat, kimerültségérzet

Az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius) több mint két hónapig, nagy adagban történő alkalmazásával hatékonyabban csökkenthető a rákbetegek kimerültsége, mint a placebóval, derült ki a Mayo Klinika kutatásából. A vizsgált betegek 60 százaléka mellrákban szenvedett. Az eredményeket az Amerikai Klinikai Onkológia Társaság éves gyűlésén tették közzé.

A kutatók 340 olyan beteget vizsgáltak, akik már átestek a rákellenes terápián, vagy kezelésük még zajlott. Minden nap kaptak vagy placebót, vagy 2000 mg tiszta amerikai ginzenget tartalmazó kapszulát. „A recept nélkül kapható ginzengkészítmények gyakran etanolt is tartalmaznak, az ösztrogénszerű alkotórész pedig káros lehet a mellrákos betegeknek" - mondta el az egyik kutató, Debra Barton, a Mayo Klinika Rákközpontjából.


Négy hét elteltével csak mérsékelt javulást figyeltek meg a betegek állapotában, nyolc hét után azonban az általános kimerültség már kevésbé volt jelen a ginzenggel kezelt csoportban, mint a placebót szedőknél. „Nyolc hét után 20 pontos fejlődést figyeltünk meg a kimerültség szempontjából, melyet a 100 pontos, standardizált mércével mértünk le" - jelentette Dr. Barton. A gyógynövény nem okozott mellékhatásokat sem.


A ginzenget a tradicionális kínai gyógyászat ősidők óta használja, mint természetes energiapótló szert. Eddig azonban sosem kutatták szélesebb körben a hatását a rákbetegek 90 százalékánál jelentkező, megsemmisítő gyengeség ellen. Esetükben az állapotot az idézi elő, hogy az immunrendszerben megnövekszik a gyulladásos citokinek mennyisége, továbbá felborul a kortizol nevű stresszhormon szabályozása. A ginzeng aktív összetevői, a ginzenozidek állatkísérletek során hatékonyan csökkentették a citokinek szintjét és rendben tartották a kortizol elválasztását.


Dr. Barton a következőkben közelebbről is megvizsgálja majd a ginzeng hatását a kimerültség speciális biomarkereire. „A rák hosszan tartó, krónikus stresszhelyzetet jelent, a hatás pedig akár 10 évvel a diagnózist követően is fennállhat. Ha a szervezet működését jobban szabályozhatjuk a ginzeng segítségével, akkor megelőzhetjük a hosszú távon jelentkező, súlyos kimerültséget" - vélekedett a kutató.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Egerszegi Sándor Allergológia és klinikai... Egerszegi Sándor Budapest