Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A Szűz gyógynövényei

2010. 06. 16 11:52
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szűz, gyógynövény, horoszkóp
Kapor

Gyenge szervei: a has területe, az emésztő rendszer, melyet túlterhel kötekedő természetével, házsártoskodásával, kicsinyességével, helytelen táplálkozásával. Egész életében figyeli egészségét, képes önmagán betegségtüneteket felfedezni, és önmagában szenvedést előidézni ok nélkül is, éppen ezért a legegészségesebb típus, túléli erősebb embertársait.

Idős, magányos Szűz tönkre gyötörheti önmagát betegségkeresésével. Hozzá kell szoknia a gondolathoz, hogy egészséges.

Szövet sója a káliumszulfát, vitaminja a teljes B-csoport. Táplálékai között szerepeljen a spenót, tökfélék, citrusfélék, szilva, alma, körte, olajos magvak (alaposan megrágva). A kömény, édeskömény az érzékeny, ideges emésztőrendszerének nagyon jó fűszer- és gyógynövénye.
Amikor feszült, és a feszültség az izmait is becsomósítja a kapor a megoldás (amely egyébként alapja az izomlazító gyógyszereknek, kenőcsöknek is).

Harmonizáló gyógynövényei: lelke harmonizálója, nyugtatója a levendula, a macskagyökér és a citromfű idegeinek, szív- és érrendszerének, megfeszült epéjének lazítására, megnyugtatására. Kezeli letargiáját és megteremti a test-lélek-szellem egyensúlyát. A rozmaring (teaként, fűszerként, illóolajként) testének, vérkeringésének erősítésére, serkentésére, idegrendszerének támogatására. A fekete ürömfű elcsigázott idegeinek kisimítására, étvágyjavítóként, epeműködés serkentőként, görcsoldóként is, különösen, ha zsíros ételeket fogyaszt. Lelkileg is rá kell hangolódnia az utóbbira, mivel keserű íze miatt eleinte nem kívánatos, de később nagyon kedvessé válik.
A borsfű szintén jó étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut esetén.


Gyomor-, epe-, bélbántalmak-, sőt hányinger ellen is ajánlott a borsmenta, de alkalmazzák az elme, a gondolkodás frissítésére is. (A görög mitológia szerint, Plútó, az alvilág istene beleszeretett Minthébe, a gyönyörű nimfába. Féltékeny felesége azonban növénnyé változtatta Minthét, amit ugyan nem tudott már megakadályozni Plútó, de legalább finom illattal ajándékozta meg a növényt és neki adta a nimfa nevét.)



Borsfű (Satureja hortensis) csombor, borsfű, borsika, kerti pereszlény


Hatóanyagai, alkalmazása

Illóolajat, csersavat, cukrot, nyálkát, keserűanyagot, gyantát, vasat, B1-vitamint, béta karotint, bórt, cukrot, fehérjét, fenolvegyületeket, foszfort tartalmaz.


Illóolaját a konzerv- és a likőripar is hasznosítja. Alapanyagként a gyógyszeripar is felhasználja. Minden ételbe tehetjük, amelybe borsot tennénk, de ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése előtt pár perccel hintsük az ételhez. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel pótolja a feketeborsot, és egyben gyógyhatása is van.


Gyomorerősítő, felfúvódást gátló, étvágygerjesztő és görcsoldó hatása miatt is értékes fűszernövény.


Tea
2 teáskanálnyi szárított füvet forrázzunk le 1 csészényi vízzel, lefedjük, és 5 perc lúgozódás után szűrjük. Naponta 2-4 csésze ajánlott étkezések között vagy után.


Borsikaolaj vagy ecet
Fél liter olívaolajhoz adunk egy csokor növényt, 2 hétig meleg helyen érleljük, majd leszűrjük, és hűtőszekrényben tároljuk.
Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk ecetet is, ahol az olajt bor- vagy almaecet helyettesíti.



Borsos menta (Mentha piperita)


Hatóanyagai, alkalmazása

Több mint 40 különféle illóolaj-vegyületből (30-50%-ban mentolból) áll, továbbá cserzőanyagok, flavonoidok, keserűanyagok. Elsősorban aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékeit, mely emésztést elősegítő, görcsoldó, enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit, fájdalomcsillapító, baktériumölő, epekőoldó. A hideg tea enyhíti a hányingert. Szellemileg frissítő hatású.


Gyakori alkotórésze a gargalizálóknak, köptetőknek, a hörgők váladékát elfolyósító olajos inhalálóknak, a légzéskönnyítő kenőcsöknek, továbbá alkotórésze az antireumatikus hatású kenőcsöknek, masszázs- és fürdőolajoknak is.


Tea
2 teáskanálnyi szárított borsmentát forrázzunk le 1 csészényi vízzel, lefedjük, és 5 perc lúgozódása után szűrjük. Naponta 3-4 csésze ajánlott étkezések között vagy után.


Illóolaj
Egy evőkanál olívaolajhoz adunk 5-8 csepp illóolajat, és bemasszírozzuk a fájós testrész vagy a mellkas bőrfelületét.


Fűszerként
elsősorban a friss leveleket használjuk, pudingok, krémek, torták, valamint gyümölcs- és zöldségitalok díszítőjeként.



Citromfű (Melissa officinalis)


Hatóanyagai, alkalmazása
Hatóanyagai illóolajok, cseranyagok, flavonoidok, kávésav, nyugtató és vírusölő hatásúak. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére alkalmasak. Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén magában vagy teakeverékekben is. Oldja a depressziót. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni.


Ismeretes még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is. Az illóolaja enyhíti a reumás panaszokat (fürdőként és bedörzsölőként).


Tea
1 csésze forró vízbe helyezzünk 3 teáskanálnyi citromfű-levelet, lefedjük, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 3 csészével fogyasszunk 4-6 héten át ideges állapotban, depresszió esetén.


Fürdő
1 l vízben forraljunk fel 10 evőkanál citromfüvet, lefedjük majd 10 perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és feküdjünk bele 10-20 percre.


Tinktúra
Öntsünk 100 ml tiszta pálinkát 4 teáskanál friss, aprított citromfűre, és hagyjuk állni két hétig meleg helyen, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be a halántékot a tinktúrával, de herpesz esetén, illetve depresszió oldására is alkalmazható.


Illóolaj
1 teáskanálnyi olívaolajhoz adjunk 5 csepp illóolajat, és masszírozzuk be a kívánt bőrfelületet. Feszültségoldásra is kiváló.


Fűszerként gyümölcslevesek, saláták, desszertek, limonádék, gyümölcs és zöldséglevek ízesítésére kiváló.



Édeskömény (Foeniculum vulgare)


Hatóanyaga, alkalmazása
A közönséges édeskömény termése csípős és kissé édeskés ízű, fűszernek ez a legjobb. A római édeskömény termése a legédesebb, mely egyáltalán nem csípős.


A termésekben a 2-5% illóolajon kívül sok zsíros olaj, fehérje és cukor van. Az illóolaj fő komponense az édes transzanetol, a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon, továbbá szafrol és metilkavikol. A római édesköményben 10-30%-kal több az anetol, mint a közönséges édesköményben. Illatát az ánizsaldehid adja, ami miatt igen hasonlít az ánizshoz. Egyes indiai fajták illóolaj-összetétele jellegzetes, mert nem tartalmaznak anetolt.
A termésben, gyökérben, szárban és levélben egyaránt van illóolaj.


Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és salátákhoz adják.


A fehér üröm és az ánizs mellett az abszint fő ízesítő anyaga.


Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadást gátló gyógynövényünk. Gyakran adják együtt hashajtó gyógyszerekkel, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket.
Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. Aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a változókor tüneteit. Ez esetben jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. A késő menstruációnál 10 nappal annak ideje előtt kezdjük inni az édeskömény teáját, és utána rendszeresen, minden nap fogyasszuk azt.



Fekete üröm (Artemisia vulgaris)


Hatóanyaga, alkalmazása
Elsősorban illóolajokat (tujon, borneol, cineol) és keserűanyagokat tartalmaz.
Hatásait tekintve első helyen az étvágytalanság, emésztési panaszok, hasmenés, felfúvódás, gyomorhurut, epepanaszok szerepelnek. Különösen az epetermelést, és ezáltal a zsíremésztést serkenti, általános görcsoldó hatása is van. A népi gyógyászatban általános idegerősítőként, erősítőként használják. Nagyon erős féregűző-szer. Külsőleg (bedörzsölő-szerként) reumatikus panaszok ellenszere.
Áldott állapot esetén használata ellenjavallt!


Tea
1 púpozott teáskanálnyi szárított füvet egy csésze forró vízzel leöntünk, lefedjük, majd 2 perc után leszűrjük. Napi adagja 1-3 csészényi, lehetőleg édesítés nélkül fogyasztandó! Teája étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcscsillapító, idegerősítő.


Fűszerként emésztést segítő hatása miatt értékes, a nehezen emészthető ételek általános fűszere. Íze a majoránnáéra emlékeztet, így liba-, kacsa-, vaddisznó-, gombaételek kellemes fűszere lehet.



Kapor, kerti (Anethum graveolens)


Habár a kapor Magyarországon nem őshonos, mára a legközönségesebb, vagy nagyon kedves, vagy nagyon utált fűszereink egyike. Mindenesetre a tökfőzelék, a túróval töltött tök, a savanyúságok, a kovászos uborka elképzelhetetlenek nélküle. A Földközi-tenger vidékéről a rómaiak hozták Pannóniába és gyorsan elterjedt. A középkorban olyan varázserejű növényként tartották számon, amely hatásos a boszorkányok ellen.


Gyógyászati célra teljesen érett, apró, barna terméseit és virágos hajtásait a nyár folyamán gyűjtik, és amelyekből készült főzet külsőleg és belsőleg is használható. A kapor értékes hatóanyagait (dillapiol, karvon, limonén)főként illóolaja tartalmazza.


A kapor kiváló szél- és vízhajtó, izomlazító. Ismeretes tejelválasztást serkentő hatása, éppen ezért a kismama-teák jellegzetes és kedvelt összetevője.
A népgyógyászat a szem külső gyulladásaira használta a főzetét.


Hatóanyagai, alkalmazása
Minden részében illóolajat tartalmaz, amely a zöld növény 0,3-0,5%-át, míg a termés 2,4-4%-át teszi ki. Az illóolaj fő komponense a d-karvon, d-limonon és fellandren. Termésében ezenkívül 15-20% zsírolaj, fehérje is található. Az illóolaj bizonyítottan antiszeptikus hatású, elsősorban azonban mégis fűszerként találkozhatunk vele.


Tea
1 evőkanál friss, apróra vágott kaprot leforrázunk 1 csésze vízzel, azonnal lefedjük, és 10 percig hagyjuk, hogy kiázzanak a hatóanyagai, ekkor leszűrjük és elkortyolgatjuk. Szárított formában 1 teáskanálnyi mennyiséget használunk, és negyedóráig hagyjuk kiázni.


Borogatás

2 evőkanál friss, apróra vágott kaprot leforrázunk fél liter vízzel, azonnal lefedjük, és 10 percig hagyjuk, hogy kiázzanak a hatóanyagai, ekkor leszűrjük, a területnek megfelelő nagyságú textíliát átitatunk vele és beborítjuk a fájós testrészt. Szárított formában 1 evőkanálnyi mennyiséget használunk, és negyedóráig hagyjuk kiázni.
Borogatás készülhet kaporolajjal is.


Kaporolaj
2 dl olívaolajba 2 csokor virágos-terméses kaprot teszünk, meleg helyen 2 hétig érleljük, leszűrjük, és hideg helyen érleljük. Ha hamar felhasználjuk, nem szükséges leszűrni.


Kapormártás
Hozzávalók 4 személyre: 4 csokor kapor, 4 dl natúr joghurt, 4-4 csapott evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt és olívaolaj, só.
A kaprot zsenge szárával együtt apróra vágjuk, az olajon megfuttatjuk. Néhányszor átkavargatjuk, majd lehintjük a liszttel, együtt lepirítjuk. Végül folytonos kavarás mellett felengedjük másfél deci hidegvízzel, megsózzuk, felforraljuk, és végül beleöntjük a joghurtot is. Összekavarjuk, de már nem főzzük tovább, hogy a joghurt élőkultúrája ne pusztuljon el. Azonnal lefedjük, hogy az illóolajokat ne veszítsük el. Nyáron hidegen magában is finom, de főzelékként, vagy húsok mellé mártásként is tálalhatjuk.



Kömény (Carum carvi)


Hatóanyaga, alkalmazása
A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, már a Biblia említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a XIII. században terjedt el. Erősen fűszeres, hatóanyaga az illóolajában levő karvon, továbbá zsíros olajat és fehérjét is tartalmaz.


A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv-elválasztást, enyhíti a nehéz emésztés fájdalmait. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Karvontartalmának köszönhetően bélfertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatású.


Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposzta-főzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, pogácsák ízesítője; a savanyúságok elengedhetetlen fűszere. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott.


Tea
1 teáskanálnyi magot 3 dl forró vízbe hintünk, az újraforrástól számítva, lefedve főzzük még 5 percig, majd továbbra is lefedve 10-15 percig hagyjuk pihenni és langyosan, kortyonként fogyasztjuk el. Kisgyermekeknél 1 mokkáskanálnyi mennyiség elegendő.


Köménymag-leves
Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál étolaj, 2 evőkanál barnaliszt, 2-3 tojás, 2-2 mokkáskanál egész és őrölt kömény, 2 mokkáskanál őrölt pirospaprika, ízlés szerint só.
Az olajat egy fazékban felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, kevergetve habzásig pirítjuk, majd ráhintjük a paprikát, a köményeket, összekeverjük és néhány kavargatás után felöntjük 2 liter hidegvízzel. Megsózzuk, és amíg felforr felütjük a tojásokat, és csipet sóval jól felverjük. A felforrt levesbe nagyon lassan belecsurgatjuk, folyamatos keverés közben. Amint ismét felforr, kész is a párperces leves.



Levendula (Lavandula officinalis)


Hatóanyagai, alkalmazása
Illóolajok, kumarin és cserzőanyagok.


Nyugtatóan hat az idegrendszerre, a légző- és emésztőrendszerre, továbbá gyomor és bélgörcsoldó, fertőtlenítő és serkenti az emésztőnedv elválasztást.
Remek alkotóeleme a különféle nyugtalanságból eredő állapotok teakeverékeinek.


Fürdő

Illóolajából 5 cseppet feloldunk (tej, hab- vagytusfürdő), és a fürdővízhez adjuk. Vagy egy csokor levendulát forró vízzel leforrázunk, lefedve (!) 15 percig ázni hagyjuk, majd a fürdővízhez keverjük. Az alacsony vérnyomásúakat frissíti, a nagy stresszt, ingerültséget pedig lazítja.


Fűszerként mindig keveset használunk intenzív illata miatt, például harmonikus a kaporra, kakukkfűvel, bazsalikommal.


Tea felpuffadásra

1 csapott evőkanál teát leforrázunk egy csésze vízzel, lefedve 5 percig áztatjuk, majd leszűrjük, és langyosan elkortyolgatjuk.


Levendulaolaj

2 csokor virágot annyi olajjal öntünk le, amennyi ellepi, meleg helyen 2 hétig érleljük, majd leszűrjük, és hideg helyen tároljuk.


Macskagyökér (Valeriana officinalis)


Hatóanyagai, alkalmazása
A macskagyökér 0,4-0,6 % illóolajat, valepotriátokat tartalmaz. A növény nyugtató hatását a legújabb vizsgálatok elsősorban a benne lévő szeszkviterpéneknek (valeriánsav, hydroxi- és acetoxi-valeriánsav, valerenal, valeranon) tulajdonítják.


Hatékony nyugtatószer, segít alvási zavaroknál, nyugtatja a túlterhelt szívet, idegesség esetén is alkalmazzák.
Kellemetlen illata ellenére népszerű, alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is. A legújabb kutatások szerint jó hatással van a szervezetre ideges, stresszes eredetű szív- és érrendszeri zavarok, divertikulumok (béltágulatok), IBS (irritábilis bélszindróma), szorongás esetén is.


Folytonos használata émelygést és látászavarokat okozhat.
Várandósoknak és szoptató anyáknak nem tanácsos a használata!


Tea

A teát főzéssel készítjük, 1 teás kanálnyit, 2 dl vízben, lefedve 5 percig főzünk, lefedve hagyjuk langyosra hűlni, és kortyonként iszogatjuk. Naponta 2-3 alkalommal.



Rozmaring (Rosmarinus officinalis)


Hatóanyagai, alkalmazása

A pinén, arginin, aszkorbinsav, aszparaginsav, A terpinén, B1 vitamin, B2 vitamin, B6 vitamin, béta karotin, betulin, bór, borneol, cineol, cink, cserző anyagok, ecetsav, etanol, eugenol, fehérjék, fellandrén, fenilalanin, fenolsav, flavin, flavonoid, foszfor, glicin, glutaminsav, gyanta, hamu, heszperidin, hisztidin, illóolaj, izoleucin, kalcium, kálium, kámfor, karnozolsav, karvakrol, karvon, keserűanyag, koffeinsav, koleszterin, leucin, limonén, lizin, magnézium, mangán, nátrium, pantoténsav, pektin, pinén, prolin, réz, rozmarinsav, szalicilát, szaponin, szénhidrát, szerin, tannin, taraxaszterol, terpének, thujon, timol, treonin, triterpénsav, ursolsav, valin, vas.


A növény illóolaja (cineolt, kámfort), keserű-(diterpéneket) és cseranyagokat, flavonoidokat, triterpénsavakat, tartalmaz.


A rozmaring és annak olaja erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz. Tartósító értéke vetekszik egyes kereskedelmi tartósítószerekével.


Fűszernövényként
felhasználható mennyiségben a rozmaringnak semmiféle káros hatása nincs, de a rozmaringolaj már kis mennyiségben is gyomor-, vese- és bélpanaszokat válthatnak ki.
Leveleiből készült kivonatot kenőcsökben külsőleg reumás fájdalmak csillapítására, rándulások, sebek, horzsolások és ekcémák kezelésére használják.


A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Illóolaja kiváló hajkondicionáló.


Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra izom és ízületi panaszok esetén.


Tea
3-4 kávéskanálnyi levelet leforrázunk 2,5 dl vízzel, majd 20 percig állni hagyjuk majd leszűrjük és mézzel ízesítve fogyasztjuk.


Bor
Vágjunk apróra 20 gramm friss rozmaringlevelet, és tegyük borosüvegbe. Öntsünk rá 1l könnyű fehérbort, és légmentesen zárjuk le. Egy hét után szűrjük le vászonruhán.


Fürdő
50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 l vízben. Hagyjuk negyedórán át állni, majd szűrjük le, és öntsük a főzetet a fürdővizünkhöz. A rozmaringos fürdő kellemesen felfrissít.


Tinktúra
Alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó belőle.


Illóolaj
Fürdővízhez adva, vagy külsőleg krémekhez keverve és bedörzsölve a bőrbe csillapítja az izomhúzódások okozta fájdalmat és merevséget.


Fűszerként
Aromája kitűnően harmonizál az olaszos konyha ízeivel, jól illik a bárány- és a vadhúsokhoz, de burgonyához, zöldség- és gombaételekhez is finom.


Várandósság és szoptatás alatt illóolaja nem tanácsos!


Rozmaringos krumpli
Hozzávalók 4 személyre: 1,20 kg kisebb krumpli, 3 szál kb. 10-10 centis friss rozmaringág, 2 db tyúktojásnyi vöröshagyma, 2 mokkáskanál kurkuma, 2-3 evőkanál olaj, só.
A krumplit meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és hajszálvékony szeletekre vágjuk. Egy nem teflonos tepsit kiolajozunk és belerétegezzük a krumplit és a hagymát, minden réteget külön meghintve a rozmaringgal és a fűszerekkel. Alufóliával légmentesen lezárjuk és sütőben kb. félóra alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát és megpirítjuk.


Krumpli egytál

Hozzávalók 4 személyre: 1,20 kg burgonya, 4-5 evőkanál petrezselyem, 5 evőkanál fehér szezámmag, 1,5 dl len- vagy szezámolaj, só.


A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Egy edényben rózsaszínre pirítjuk a szezámmagot, ráöntjük az olajat, megfuttatjuk rajta a petrezselymet, és azonnal beleöntjük a krumplit. Alaposan megforgatjuk, picit még pirítjuk, és azonnal tálaljuk. Kínálhatjuk almaecetes, olívaolajos fejes salátával, vagy fokhagymás joghurttal (fejenként egy doboz joghurtot kikeverünk 1 gerezd zúzott fokhagymával).

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Wéber Ágnes Aneszteziológia és... Wéber Ágnes Miskolc