Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A természet patikája

13. / 20. oldal (10/199)

«89101112131415161718 »

A céklalé hatékony magas vérnyomás ellen

A céklalé nitráttartalma miatt segít a vérnyomás csökkentésében - idézte londoni kutatók megállapítását hétfőn a BBC hírportálja.

Tovább... »
Fekete áfonyát a májbetegeknek Fekete áfonyát a májbetegeknek

Azt eddig is tudtuk, hogy a fekete áfonya az egyik legfinomabb erdei gyümölcs: az édeskés-fanyar bogyó önmagában is kívánatos, isteni lekvár van belőle, és az ínyencek jól tudják, milyen különleges az áfonya-mártás a rántott camembert-hez, vagy a vadhúsokhoz.

Tovább... »
A tea és a kávé egyaránt védi a szívet

Mérsékelten fogyasztva a tea és a kávé is csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapították meg holland kutatók.

Tovább... »
Tavaszi gyógynövények - Tavaszi útifüvek Tavaszi gyógynövények - Tavaszi útifüvek

Az Útifüvek a nevük alapján a füvek királyai német nyelvterületeken. És valóban csodálatos segítség mind a lándzsás (vagy keskeny levelű), mint a széles levelű változat. Sőt van még egy harmadik, a Közepes útifű. Ahogy a nevük is mutatja utak, árkok szélén telepednek meg, tűrve a járművek, emberek, állatok taposását.

Tovább... »
Egy „állati” gyógynövény: a vérehulló fecskefű Egy „állati” gyógynövény: a vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű - ez a közvéleményt megosztó gyógy- és gyomnövény, rögtön két szempontból is „állati" - egyrészt, mint egy állat, képes a vérét hullatni. Ha bárhol (szárát vagy levelét) megtörjük, sajátságos sárga nedvet bocsát ki: „vérzik". Másrészt, Plinius megfigyelte, hogy a növény gyógyító hatását még az állatok is ismerik. A fecskék állítólag a fű kicsorduló...

Tovább... »
Jázminszüret Jázminszüret

Amikor még a budai Naphegyen volt munkahelyem, minden május végén vártam azt a pillanatot, amikor a hegy peremén virágba borul egy csodálatos jázminbokor. Átéreztem ilyenkor hazafelé menet a József Attila-i érzést e parányi fehér virágok „tapsikolásáról", mindig megálltam, beletemettem magamat a szirmok mézesen kesernyés illatába, és időnként szedtem is belőlük, hogy teá...

Tovább... »
Tavaszi gyógynövények - Pásztortáska és Muskotályos zsázsa Tavaszi gyógynövények - Pásztortáska és Muskotályos...

Bármilyen icipici teret kap, azonnal szárba kap a Pásztortáska. Ennek a virágát, aromáit tekintve szerény növénykének mutatós szív, „pásztortáska" alakú levelei a feltűnőek. Érdemes megismerni és szedni, mert számos problémában hoz enyhülést az egyre több problémával küszködő emberiségnek, és gyakorlatilag már a hóvirág után, azonnal növekedni kezd, nem törődve a...

Tovább... »
Tavaszi gyógynövények - Pongyola pitypang Tavaszi gyógynövények - Pongyola pitypang

Tovább sétálva Férjemmel, amerre néztünk mindenütt még virágzó gyermekláncfüvek sárgálltak, olyan volt a rét, mintha valaki arany pénzérméket hullajtott volna szét számolatlanul a harsogó zöld füvek között, csakhogy jókedvre derítsen bennünket.

Tovább... »
Egy félreismert hős a nők szolgálatában: a fehér árvacsalán Egy félreismert hős a nők szolgálatában: a fehér...

Valószínűleg mindannyiunk találkozott már a csaláncsípés okozta égető, maró érzéssel kirándulások vagy kerti munka során. Mit szólnánk hozzá, ha valaki azt mondaná nekünk, hogy ismer egy növényt, amely úgy néz ki, mint a csalán, széleskörű gyógyító erővel rendelkezik, de nem kell félnünk tőle, mert egyáltalán nem csíp?

Tovább... »
Tavaszi gyógynövények - Csalán Tavaszi gyógynövények - Csalán

Gyanús volt nekem, amikor egyik márciusi reggel a nyitva hagyott hálószoba ablakon becsurrant egy rigó füttye, pedig akkor már néhány napja többször hallottam a Kikeletet is felszólító dallammondatot: Nyitni kék, nyitni kék, nyitni kék!

Tovább... »

13. / 20. oldal (10/199)

«89101112131415161718 »