Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A természet patikája

12. / 20. oldal (10/199)

«7891011121314151617 »

Méregtelenítés, természetgyógyászati megoldások mérgezésre Méregtelenítés, természetgyógyászati megoldások...

Devecserben, a vörös iszap egyik kárvallott településén születtem, ma is ott él Édesapám és az egyik öcsém, unokatestvéreim, nagynéném, nagybátyám, távolibb rokonok, számos barátom, megszámlálhatatlan ismerősöm.
Az elmúlt hétfő óta egyfolytában az jár az eszemben, hogy mit tehetnénk, hogyan segíthetnénk az ott élőknek, milyen természetgyógyászi, alternatív segítséget...

Tovább... »
A fahéj, mint természetes gyógyszer A fahéj, mint természetes gyógyszer

Újabb kutatás bizonyította, hogy léteznek természetes megoldások komoly betegségekre. Ezúttal a fahéj került a vizsgálat középpontjába. Az egyébként is gyakran használt kellemes ízű és illatú fűszer értéke látszik felértékelődni amerikai kutatók kísérlete nyomán.

Tovább... »
Az őszibarack finomságai és jóságai Az őszibarack finomságai és jóságai

Az őszibarack, mint az ősemberi étkezési szokások maradványa: ha nem hámozzuk meg, garantáltan a könyökünkön folyik a leve, mint ahogyan azt egykor a zseniális bohóc Alfonzó is eladta egy szemléletes pantomimmal.

Tovább... »
Kentaurok is ezt használják: kis ezerjófű Kentaurok is ezt használják: kis ezerjófű

Az ógörög monda szerint a megsebesült kentaurt a kis ezerjófű gyógyította meg. Erről kapta latin nevét (Centaurium umbellatum, vagy Centaurium erythraea), és a köznyelv is gyakran illeti „kentaurfű" elnevezéssel. Hogy Kheiron kentaur nyillal átlőtt lábát pikk-pakk rendbetette, csak egy a kis ezerjófű érdemei közül. Utánajártunk, mire lehet még jó e növény.

Tovább... »
Dr. House és a csalán Dr. House és a csalán

A csalán sok tekintetben hasonlít a híres szappanopera főhőséhez. Dr. House kegyetlen, ahol teheti, mindenkibe belemar egyet-kettőt, mégis szinte mindenre tudja a választ. A csalán, mint egyik legismertebb gyom- és gyógynövényünk, hasonlóan viselkedik. Csípős, de aki használja, sok betegségtől megmenekülhet.

Tovább... »
Isteni gyógyír egyenesen Achilléstől: közönséges cickafark Isteni gyógyír egyenesen Achilléstől: közönséges...

Homérosz írta, hogy egy kentaur tanította a félisten Achillést a gyógyfüvek használatára, aki ezek után a trójai harcokban katonáinak vérző sebeit a cickafarkfűvel gyógyította, de állítólag a híres kínai tanítómester és filozófus, Konfúciusz sírja körül is ez a növény virágzik.

Tovább... »
Szemránckrém és hajszínvarázs egy virágban: a búzavirág Szemránckrém és hajszínvarázs egy virágban: a...

Égi virág a búzavirág, legalábbis egyik népi elnevezése szerint. A tapasztalat szerint minél több neve van egy növénynek, annál régebben és szélesebb körben ismert. A búzavirág ősidőktől velünk van: már Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjában is olívaleveleket és búzavirágot tekertek egy papíruszhéjba halotti koszorú gyanánt.

Tovább... »
Egy csípős úr az űrből: a borsos varjúháj Egy csípős úr az űrből: a borsos varjúháj

Több ezer éve velünk él, de azóta sem sikerült kideríteni, hogy végül is gyógyít, vagy mérgez inkább ez a sziklakertekben is gyakran feltűnő kis virág, a borsos varjúháj. Egyesek vehemensen tiltakoznak használata ellen, míg mások középkori szerzőkre hivatkozva mai napig használják a magas vérnyomás, vagy az aranyér kellemetlen tüneteinek enyhítésére.

Tovább... »
Természetes módszerekkel az időjárással szemben Természetes módszerekkel az időjárással szemben

Az ember a történelmi idők folyamán közvetlen kapcsolatban állt a természettel, és ez a kapcsolat a légkörrel a mai, civilizált világban is szoros maradt. A népi tudásanyag széles körű ismeretekkel rendelkezik a növények, állatok, a föld tulajdonságairól, időjárási jelenségekről. Már a népi gyógyászatban is felismerték, hogy bizonyos tünetek összefüggésben vannak az...

Tovább... »
Rebarbara-reneszánszom Rebarbara-reneszánszom

Mindenki átélte már, hogy egyes szavaknak, neveknek varázsereje van, különösen, ha gyermekkorban találkozik velük. így voltam én a rebarbarával: nagymamámtól hallottam először a szót, és ő főzte azt zöldes színű, kellemesen fanyar lekvárt, amely a mai napig a kedvenceim közé tartozik.

Tovább... »

12. / 20. oldal (10/199)

«7891011121314151617 »