Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tanulási nehézségek kezelhetők egy rákgyógyszerrel

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: tanulási nehézség, rákgyógyszer, tumor
Tanulási nehézségek kezelhetők egy rákgyógyszerrel

Friss állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy egy eredetileg a rákos tumorok ellen kifejlesztett gyógyszer segítségével megelőzhetőek a beteg agysejtek növekedései , és ezáltal egyes gyerekek esetében megszüntethetőek a tanulási nehézségek. A Cell című lapban megjelent tanulmány során a Michigani Egyetem Orvosi Karának tudósai egereken végeztek kísérleteket, és kutatásuknak köszönhetően remélhetőleg hamarosan arra is fény derül, milyen tumorellenes gyógyszerekkel lehetne megvédeni azokat a gyerekeket, akik az úgynevezett 1-es típusú neurofibromatózis nevű genetikai rendellenességgel jöttek világra.

Az 1-es típusú neurofibromatózis egy igen ritka betegség, ami a bőrön többszörös csomók megjelenésével, egyéb bőrpanaszokkal és tumorok kialakulásával jár. A rendellenesség háromezerből egy gyereket érint, ám közülük sokan tanulási nehézségekkel is küzdenek, és míg a tumorok viselkedését már sikerrel tanulmányozták a szakemberek, a betegség agyra gyakorolt hatásáról még igen keveset sikerült kideríteni.


A mostani vizsgálat során a kutatók idegi őssejteket vizsgáltak, amelyekből később bármilyen idegszövet kifejlődhet. Azoknál az újszülött egereknél, melyekben két példány volt abból a genetikai mutációból, amely az 1-es típusú neurofibromatózis hátterében áll, az agy egyik kulcsfontosságú területén az idegi őssejtek sokkal nagyobb valószínűséggel termeltek neurogliákat, azaz nem ingerlékeny sejteket, viszont kevesebbet termeltek neuronokból, amelyek létfontosságú jeleket hoznak-visznek az agy és a test többi része között.


Ezután a tudósok egy olyan kísérleti fázisban levő gyógyszert adtak ezeknek az egereknek, melyet klinikai kísérletek során az előrehaladott rák kezelésére használtak. Megfigyelték, hogy a genetikai mutációval születtet rágcsálók közül azok, amelyek születésüktől fogva kapták ezt a gyógyszert, normálisan fejlődtek, szemben azokkal, melyek nem kapták a szert.


A tanulmány szerzője, Yuan Zhu hangsúlyozta, hogy a kísérletben szereplő gyógyszer nem adagolható egy az egyben gyerekeknek is, ám segítségével kifejleszthető az emberek számára is használatos szer. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen újonnan kifejlesztett gyógyszer valóban hatásos legyen, szedését szinte azonnal el kell kezdeni, amint egy újszülöttben vagy csecsemőben észlelik a tumort, és felállítják a betegség diagnózisát.