Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Stabilitást nyúlt a gyereknek ha nem üres a keze

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: stabilitás, egyensúly, gyerek

Laura Claxton, a Purdue Egyetem munkatársa a Journal of Experimental Child Psychology című lapban nemrégiben tette közzé kisgyerekekkel kapcsolatos tanulmányát, melyből kiderül, hogy az éppen még csak állni tanuló babák sokkal stabilabbak, mint azt mi gondolnánk, főleg, ha valamilyen tárgyat tartanak a kezükben.

Amint arról Claxton beszámolt, annak ellenére, hogy a gyerekek súlypontja felül helyezkedik el és neuromuszkuláris rendszerük még fejletlen, képesek stabilan megállni, ha foghatnak valamit a kezükben, amire fókuszálhatnak. Amennyiben a tárgyat elveszik tőlük, a gyerekek rögtön instabilabbakká válnak.


A mostani megfigyelések alátámasztják azokat a korábbi vizsgálati eredményeket, melyekben a szakemberek kimutatták, hogy a kisgyerekek látszólagos imbolygása valójában a környezet felfedezésére szolgál, a dülöngélések közben ugyanis megtanulják, miként kell kontrollálni saját testüket. Amikor azonban valami tárgyat fognak a kezükben, a túl erős imbolygás miatt nem tudnák azt elég alaposan megfigyelni, ezért ilyenkor sokkal kontrolláltabban mozognak.


A tanulmányhoz 16, átlagosan 11 hónapos kisgyereket figyeltek meg a kutatók, akik állni már tudtak, de járni még nem. Valamennyiüknél megmérték, mennyi ideig képesek állni, miként mozognak, mennyire stabilak üres kézzel, illetve aközben, hogy valamit a kezükben tartanak.


Claxton és csapata további vizsgálatokat tervez annak kiderítésére, hogy vajon mindez egy tanult folyamat a gyerekeknél, vagy ösztönösen tesznek így. Ehhez hosszabb időn át kell megfigyelniük a kicsiket, egészen onnantól kezdve, hogy már önállóan képesek ülni, addig, amíg már meg is állnak egyedül. A szakemberek úgy vélik, a kutatási eredmények hasznosak lehetnek a gyerekek motoros fejlődésének feltérképezésében, és elsősorban olyan esetekben szolgálnak segítségül, amikor valakinél valamilyen mozgás- vagy egyensúlyérzékbeli probléma jelentkezik.