Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Segíthet a diszlexiásoknak a b e t ű k k ö z t i n a gy o b b t á v o l s á g

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: diszlexia, betűköz, olvasás, tanulmány
Segíthet a diszlexiásoknak a b e t ű k k ö z t i n a gy o b b t á v o l s á g

Egy új tanulmány eredményei szerint az írott szövegben a betűk közötti nagyobb távolságnak köszönhetően a gyerekek olvasási sebessége 20 százalékkal nőtt, míg az olvasás pontossága csaknem kétszer olyan jó lett, mint a kisebb betűtávolság esetében. Ha egy gépelt szövegben a betűk közé szóközöket szúrunk be, akkor nagymértékben segíthetjük a diszlexiás gyerekek olvasási képességét, derült ki egy új olasz tanulmányból.

A Páduai Egyetem kutatói összesen 34 olasz és 40 francia 8-14 éves diszlexiás gyereket vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a karakterek közé beszúrt szóköz átlagosan 20 százalékkal növelte meg a gyerekek olvasási sebességét, és az olvasás pontosságát csaknem megkétszerezte, tehát a gyerekek szövegolvasás közben közel feleannyi hibát ejtettek.


„Mi magunk is nagyon meglepődtünk a tanulmány eredményein. Normál iskolai körülmények között körülbelül csak egy év alatt fejlődik a gyerekek olvasási sebessége ilyen arányban. Az olvasási pontosság fejlődése pedig önmagáért beszél" - nyilatkozta Marco Zorzi pszichológia professzor, a tanulmány szerzője.


A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos képességzavar, és az iskoláskorú gyerekek körülbelül 5 százalékát érinti. Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. Az olvasott szöveget nehezen és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni. A diszlexiások sokszor a hagyományos tanítási módszerekkel nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megtanulni olvasni.

„Az korábban is ismert tény volt, hogy a betűk közti nagyobb távolság mindenki számársa megkönnyíti az olvasást, de meglepő volt azt tapasztalni, hogy a szellősebb szöveg milyen nagymértékben fejleszti a diszlexiások olvasási képességeit"
- mondta Guinevere Eden, az amerikai Oktatási és Tanulási Központ igazgatója, a washingtoni Georgetown Egyetem gyerekgyógyász professzora.


A tanulmány teljes terjedelmében a PNAS című tudományos szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Móricz Péter Fül-orr-gégegyógyászat... Móricz Péter Pécs