Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Már csecsemőkorban elkezdődik a túlevés

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: csecsemő, túlevés
Már csecsemőkorban elkezdődik a túlevés

Hosszú távon többet árt, mint használ, ha mindenképp mindig ragaszkodunk hozzá, hogy gyerekünk az utolsó cseppig kiürítse a cumisüvegét - állítják amerikai kutatók. Bár a gyerekek hamar elégetik a fölösleges kalóriákat, a rossz szokás megmarad. A Brigham Young Egyetem szociológusai, Ben Gibbs és Renata Forste kutatásaik során rájöttek, hogy a 24 hónapos korban tapasztalható klinikai elhízás okai egészen a csecsemőkori étkezési szokásokig vezethetők vissza. "Ha a gyerekünk már kétévesen túlsúlyos, akkor nagy az esélye, hogy ez a tendencia folytatódni fog kisgyerekkorban, kamaszkorban és felnőttkorban is" - nyilatkozta Forste. "Ez pedig rendkívül súlyos probléma."

A tudósok több mint 8000 családtól gyűjtöttek adatokat és az elemzés során rájöttek, hogy a túlnyomórészt tápszerrel etetett gyerekek 2,5-szer nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak, mint azok, akik életük első fél évében csak anyatejet kaptak. "Fontos azonban tudni, hogy ez az egész nem csak a szoptatásról szól. Sokkal inkább azokról az etetési szokásokról, amelyek elősegítik a gyerekkori elhízás kialakulását" - tette hozzá Gibbs. Az elalvás előtti etetés például mintegy 36 százalékkal növelheti a gyerekkori elhízás esélyét, míg a szilárd ételek túl korai (négy hónapos kor előtti) bevezetése akár 40 százalékkal is. "Ha a gyerekeknél kialakul az az igény, hogy elalvás előtt mindenképp enniük kell, az rendkívüli módon megnehezíti azt, hogy később maguktól is oda tudjanak figyelni étkezési szokásaikra" - magyarázta Forste.


A kutató szerint a szoptatás a természeténél fogva lehetővé teszi, hogy a gyerekek csak annyit egyenek, amennyire szükségük van, hiszen amikor már érzik, hogy tele vannak, nem szopnak többet. Ezt a képességet persze a tápszerrel etetett gyerekek esetében is ki lehet fejleszteni. "Sokat tehetünk azért, hogy megtanítsuk gyerekeinknek, hogyan alakítsanak ki egészséges étkezési szokásokat" - vélekedett Forste. "A legfontosabb, hogy amikor gyerekünk tele van és eltolja a cumisüveget, vegyük el tőle, ne erőltessük rá, hogy az egészet igya meg."


A szoptatás a legkevésbé a szegény és kevésbé iskolázott családokra jellemző. Sally Findley, a Columbia Egyetem közegészségügyi szakértője szerint a legújabb felmérési adatok alapján úgy tűnik, hogy a szoptatás elhagyása a gyerekkori elhízás fő oka, ez pedig leginkább a létminimum közelében élőkre van hatással. "A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a szülők gyakran tesznek édesítőszereket és gabonapelyheket a gyerekek ételébe még jóval azelőtt, hogy kanállal tudnák etetni őket" - mondta Findley. A kutatás részletes leírása a Pediatric Obesity című tudományos szaklapban olvasható.