Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Leukémiára hajlamosabbak a gyerekek, akik sokáig kapnak tápszert

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: tápszer, leukémia, akut limfoblasztos leukémia

A legfrissebb kutatási eredmények szerint nagyobb eséllyel alakul ki gyermekkori akut limfoblasztos leukémia azoknál a kisgyerekeknél, akik a szilárd ételek bevezetésének késése miatt túl sokáig kapnak tápszert.

Az előzetes vizsgálatok során azonban egyelőre még nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítani. Az Amerikai Országos Orvosi Könyvtár leírása szerint az akut limfoblasztos leukémia a limfocita nevű fehérvérsejtek agresszív rákos megbetegedése. A 3 és 7 év közötti gyerekek körében ez az egyik leggyakoribb akut leukémia-típus.


Vizsgálataik során a Texas Egyetem tudósai kimutatták, hogy a gyerekek betegségre való hajlama annál magasabb volt, minél tovább kaptak tápszert a szilárd ételek helyett. A szakértők szerint az anyatejes táplálás immunrendszerre való jótékony hatása lehet az alapja a betegség és a tápszeres táplálás közti összefüggéseknek.


"Az etetési szokásokat figyelembe véve minden egyes hónap, ami alatt a kisgyerekek csak tápszert kapnak, növeli a betegségre való hajlamot" - nyilatkozta Jeremy Schraw, a Texas Egyetem munkatársa. "Anyatej hiányában a csecsemők immunrendszere nem fejlődik megfelelően, emiatt a daganatos betegségek kialakulási esélyei jelentősen megnőnek."


A kutatás során a tudósok 142, különböző etnikai háttérrel rendelkező leukémiás és 284 egészséges gyereket vizsgáltak meg. A kutatási eredmények szerint az akut limfoblasztos leukémiában szenvedő gyerekek esetében a szilárd ételekre történő áttérés sokkal később történt meg, mint az egészségeseknél. A leukémiás gyerekek ezen kívül jóval hosszabb ideig kaptak tápszert és nagyobb eséllyel születtek a terhesség alatt is dohányzó anyáktól, mint az egészségesek.


A kutatási eredmények egy hónapnyi tápszeres táplálás körülbelül 16 százalékkal növelheti a gyerekek leukémiára való hajlamát.


A tudósok az Amerikai Rákkutatási Társaság éves rákmegelőzési kongresszusán fogják ismertetni kutatási eredményeiket.