Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Ismerjük fel és előzzük meg az internetfüggőséget!

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: internet, számítógép, függőség, megelőzés
Ismerjük fel és előzzük meg az internetfüggőséget!

Éjjel sokáig vagy fenn, hogy internetezz? Mogorvává és szorongóvá válsz, ha nem tudsz felmenni a hálóra? Úgy érzed, hogy egyre többet kell netezned ahhoz, hogy elégedettnek érezd magad? Hosszabb ideig vagy online, mint ameddig eredetileg szándékoztál? Az internethasználatod gátolja a szociális életedet, a munkádat vagy az iskolai teljesítményedet? Annak ellenére is internetezel, hogy ebből családi konfliktusok származnak? Hazudtál már azért, hogy elhallgasd az internetezésedet?

Ha e kérdések közül bármelyikre igenlő választ adsz, valószínűleg internetfüggőségben szenvedsz. Internetfüggőség esetén az érintett személy hosszú órákat tölt a számítógép nem munka célú használatával: internetezéssel vagy videojáték használatával.


A Current Psychiatry Reviews szaklapban "Internet Addiction: A Brief Summary of Research and Practice" (Internetfüggőség: a kutatás és a gyakorlat rövid összefoglalása) címmel megjelent tanulmány az internetfüggőség következő tüneteit sorolja fel:

- Hangulatváltozások
- Túlzott érdeklődés az internet és a digitális média iránt
- A digitális technológiára fordított idő kontrollálásának képtelensége
- Egyre több időre, vagy újabb játékokra van szükség a kívánt kedélyállapot eléréséhez
- Elvonási tünetek a digitális technológia szünetelése esetén
- Leromló társadalmi élet
- Romló teljesítmény a munkahelyen vagy az iskolában


Mivel az internetfüggőségnek nincs szabványos diagnosztikai kritériumrendszere, nehéz megállapítani a gyakoriságát. A szakértők úgy becsülik, hogy a népesség 0,3 - 38 százalékát érintheti. A betegséget sokkal gyakrabban diagnosztizálják Európában és Ázsiában, ahol az internetfüggőség kezelése sokkal fejlettebb szinten áll, mint az Egyesült Államokban. A kezelés célja nem a teljes megtartóztatás, hanem az, hogy a beteg megtanulja mértékkel használni az internetet.


Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia irányelveiben a következő szabályokat sorolja fel, amelyekkel a szülők és gondviselők segíthetnek a gyermekeknek a helyes internethasználat elsajátításában:

- A hálószobában ne legyen számítógép
- Mutassunk jó példát a megfelelő internethasználat terén
- Javasoljunk a gyerekeknek nem elektronikus oktatási anyagokat
- A teljes képernyőidő (internet, TV, mobil és elektronikus játékok) időtartamát legfeljebb egy-két órában maximalizáljuk. A két éven aluli gyermekek pedig ne férjenek hozzá ilyen eszközökhöz, mert az agyuk ilyenkor gyorsan fejlődik, és legtöbbet a más emberekkel való interakciókból tanulnak.