Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Befolyásolja a csecsemők kötődését a máshol töltött éjszaka

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: csecsemő, alvás, idegen hely
Befolyásolja a csecsemők kötődését a máshol töltött éjszaka

A csecsemőknek veleszületett biológiai igényük van arra, hogy kötődjenek gondviselőikhez, általában a szüleikhez. Mi történik azonban akkor, ha a babák hetente egy vagy több éjszakát távol töltenek elsődleges gondviselőjüktől, ami egyre több esetben következik be a különvált, de megosztott gondnokságot vállaló szülőknél?

A Journal of Marriage and Family internetes kiadásában közzétett országos kutatásukban a Virginia Egyetem szakértői kimutatták, hogy azok a csecsemők, akik legalább hetente egy éjszakát távol töltenek édesanyjuktól, bizonytalanabb kötődéssel rendelkeznek édesanyjukhoz, mint azok a babák, akik kevesebb éjszakát töltenek távol, vagy édesapjukat csak napközben látják.


A kötődést tartós, mély, érzelmi töltetű kapcsolatként definiálják a csecsemő és gondviselője között, ami a gyermek első életévében alakul ki. A kutatást vezető Samantha Tornello szerint ez az első kritikus évben kialakuló kötődés szolgál alapjául az egészséges kötődéseknek és kapcsolatoknak idősebb korban, még a felnőttkorban is.


A kutató elmondta, hogy manapság egyre több szülő él külön válás, különélés vagy a gyermek házasságon kívüli születése miatt. Egyre több szülő választja a megosztott nevelést, így gyakran a jogrendszernek kell döntenie a gyermek elhelyezéséről a külön élő szülők esetében.


„A bíróknak gyakran anélkül kell döntést hozniuk, hogy tisztában lennének azzal, a pszichológiai kutatások alapján mi a legjobb a gyermeknek" - magyarázta Tornello. A szakértő úgy véli, hogy akár az édesanya, akár az édesapa az elsődleges gondviselő, a lényeg az, hogy a csecsemő minden éjjel ugyanannak a szerető és odafigyelő gondviselő oltalma alatt álljon. A gyermeket csak megzavarja, ha más otthonokban kell eltöltenie éjszakákat.


„Az lenne a cél, hogy a gyermek mindkét szülőjéhez kötődjön, de válás esetén a gyermeknek legalább egy biztos kötődési forrásra van szüksége" - foglalta össze az eredményeket Tornello. „A legfontosabb az, hogy állandó gondviselője legyen."

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Kerepesi Lénárd Fül-orr-gégegyógyászat... Kerepesi Lénárd Cegléd