Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A művészet fejleszti a gyerekeket

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: művészet, rajz, gyermek, fejlődés
A művészet fejleszti a gyerekeket

Az Open University és az Oxford Egyetem szakemberi által nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a szülők sokat tehetnek gyermekük boldogságáért és mindennapi készségeik fejlesztéséért, ha két-három éves kicsinyeikkel rendszeresen vesznek részt különféle interaktív és művészeti tevékenységekben.

A kutatások kimutatták, hogy a gyerekek boldogsága nagymértékben függött attól, milyen gyakran vettek részt olyan tevékenységekben, mint például az olvasás, mesemondás, bevásárlás, festés, illetve egyéb kézműveskedés. A tanulmányból az is kiderül, hogy a fenti tevékenységek jótékonyan hatnak a gyerekek motoros és szociális készségeire, a kézműveskedés például a mozgásfejlődést, az olvasás, mesélés és éneklés pedig a beszédet és a társas készségeket fejleszti.


A vizsgálat során a szakemberek több mint 800 német szülőt kérdeztek ki 2007 és 2010 között arról, hogy két-három éves gyerekeiket mennyire érzik boldognak és jó közérzetűnek, illetve arról, hogy milyen tevékenységekbe vonják be a kicsiket. Amint arról dr. Laurence Roope, az Oxford Egyetem Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának szakembere beszámolt, sok anyánál nehézségekbe ütközik annak összeegyeztetése, hogy egyfelől minél több időt töltsön aktív együttlétben a gyermekével, másfelől a munkaerőpiacon is helyt álljon. Fontos azonban tudniuk, hogy azzal, ha időt szakítanak a gyermekükkel együtt töltött meseolvasásra, mondókázásra, kézműveskedésre, sokat tesznek a kicsik boldogságáért és későbbi fejlődéséért.


A szakemberek vizsgálati eredményeiket a párizsi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Egyetemeinek konferenciáján tették közzé, és a jövőben annak kívánnak utánajárni, vajon az idősebb gyerekeknél is kimutathatóak-e hasonló összefüggések, vagy mindezek a jótékony hatások csak az egészen kicsi korban végzett tevékenységek következtében jelentkeznek.