Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A képeskönyvekből is tanulnak a kicsik

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: képeskönyv, szókincs, tanulás, gyermek

A Waterloo Egyetem szakemberei a First Language című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy a kisgyerekek sokkal összetettebb és gazdagabb nyelvezetet hallanak szüleiktől, ha azok olyan mesekönyvből mesélnek nekik, amelyben csak képek vannak. Amint arról a tanulmányt készítő Daniela O'Neill, a Waterloo Egyetem pszichológia tanszékének professzora beszámolt, sok szülő nem is tartja igazi mesekönyvnek azokat, melyek csak képeket tartalmaznak, mondván, hogy ezek nem igazi olvasmányok, maximum arra valók, hogy a gyerek nézegesse őket.

A legújabb vizsgálatok azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek a könyvek nagyon is hasznosak, mivel a gyerek általuk könnyebben elsajátítja azt a gazdag nyelvezetet, mely az iskolába lépéshez nélkülözhetetlen.


A kutatás során O'Neill professzor Angela Nyhout végzős hallgató segítségével 25 anyát kísért figyelemmel, amint gyermeküknek egy szavak nélküli képeskönyvből, illetve egy szöveget is tartalmazó mesekönyvből olvasnak fel. A vizsgálatok kimutatták, hogy előbbi esetben az anyák jóval összetettebb nyelven meséltek gyermeküknek, ráadásul mesélés közben gyakran váltottak át beszélgetésbe, mely során a saját élményeiket is beleszőtték a történetekbe. Egy csupán képeket tartalmazó könyv lapozgatása közben például az anyák sokkal gyakrabban tettek fel olyan kérdéseket, hogy „vajon hova szalad ez a mókus?" vagy „emlékszel, tegnap a mi kertünkben is volt egy süni?", míg az olyan könyvek olvasásakor, ahol szöveg is volt, többnyire csak felolvasták azokat.


A professzor szerint a kutatás eredményei azért jelentősek, mert az egyszerű képeskönyveket sokszor nem tartják eléggé fejlesztőnek a szülők vagy a szakemberek, pedig egyértelműen látszik, hogy ezek a típusú mesekönyvek is képesek megismertetni a kicsiket a kifinomult nyelvhasználattal, mely sokat segíthet nekik később az olvasáshoz szükség készségek elsajátításában.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Barabás Lídia Rendelőintézeti... Barabás Lídia Jászberény