Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Gyermekkori táplálkozási zavar

Nyomtatás
név Gyermekkori táplálkozási zavar
latin név Ruminatio
csoport Pszichiátriai betegségek
szakterület Pszichoterápia, Pszichológia, Pszichiátria, Gyermek- és ifjúságpszichiátria
gyermekkori_taplalkozasi_zavar_jpg_2011052416184775585

leírás

Betegség leírása

Csecsemő- és kisgyermekkorban is előfordulnak a táplálás kisebb nehézségei, méghozzá elég gyakran.
Jellemző lehet a táplálék megtagadása, válogatósság, kevés étel elfogyasztása vagy éppen a nagymennyiségű étel fogyasztása.
A zavart csak akkor lehet diagnosztizálni, ha az egyértelműen meghaladja a normálisnak tekinthető formákat. Az egyik legjellemzőbb zavar az ún. rumináció, ami az elfogyasztott étel ismételt visszaöklendezését jelenti legalább 1 hónapon keresztül, valamint súlycsökkenéshez vagy a várt súlynövekedés elmaradásához vezet. Általában az első életévben jelentkezik (mentális retardáció esetén később is lehet), fő tünete pedig az, hogy a csecsemők jellemző módon az elfogyasztott ételt spontán vagy ujjukat a szájukba helyezve visszaöklendezik, ismét megrágják, majd kiköpik, vagy újra lenyelik.
A jelenség pedig láthatóan szándékos és örömet okoz a csecsemőnek. A zavar hátterében valószínűleg az anya és a gyermek kapcsolatának a zavara áll, ami felnőttkorban újra jelentkezhet (például bulimia formájában), vagy elmaradást okoz a gyermek növekedésében és fejlődésében.
Sok esetben azonban spontán remisszió (gyógyulás) figyelhető meg.

Betegség tünetei

Csökkent folyadékfelvétel, etetési nehézség, súlygyarapodás elmaradása, testsúlyvesztés, öklendezés (gyakran savas öklendezés).

Javaslat: Olvassa el „Bulimia" című betegségünket is!

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek