Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Lyme-kór

Nyomtatás
név Lyme-kór
latin név Borreliosis
csoport Gyermekbetegségek
szakterület Reumatológia, Neurológia, Infektológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat
lyme-kor_jpg_2011052616074576118

leírás

Betegség leírása

A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott idült fertőzés. Kullancs csípésével terjed. Sokarcú betegség, szerteágazó tünetekkel.

A betegségnek 3 stádiuma van.

1. Korai stádium
A kullancs csípését követően 1 hét- 1 hónap múlva jelenik meg a jellegzetes bőrtünet influenza-szerű tünetekkel kísérve. A kör alakú, fokozatosan növekvő bőrpír közepén fokozatosan feltisztul és kokárdaszerű képet rajzol a bőrre. Ezt erythema chronicum migrans-nak hívják. Ez akár 1 méter átmérőjű is lehet és több helyen is kialakulhat a testen.
Vannak betegek, akiknél nem jelentkezik bőrtünet, ott a betegség a 2. vagy 3. stádiumú tünetekkel jelentkezhet.

2. Korai kiterjedt stádium
Ebben a szakaszban a baktérium a véráramba kerül, majd onnan eljut a különböző szervekbe és befolyásolja azok működését. Ez a stádium a kullancscsípés után hónapokkal alakul ki. A baktérium károsíthatja a központi és környéki idegrendszert, az izületeket, a szívizmot. Jellegzetes tünetek: Erős fejfájás, láb és kézzsibbadás, láz, agyhártyagyulladás, szabálytalan pulzus, arcidegbénulás.

3. Késői stádium
Ez a szakasza a betegségnek hónapokkal, sőt évekkel a kullancscsípés után alakul ki azoknál elsősorban, akiket a korai stádiumban nem kezeltek megfelelő módon antibiotikummal.
Mozgásszervi panaszok jellemzőek, mint a nagyizületek, különösen a térdizület gyulladása, fájdalmas duzzanata. Idegrendszeri problémák alakulhatnak ki, memória- és figyelemzavar, alvászavar.

Sok esetben a beteg nem emlékszik kullancscsípésre. Nem minden kullancs fertőzött és a Lyme-kór nem összetévesztendő a kullancs okozta agyvelőgyulladással, amely ellen védőoltás is létezik. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás.

Betegség tünetei

1. Korai stádium: fáradtság, fejfájás, influenza-szerű tünetek, izom és/vagy izületi fájdalom, nyirokcsomó duzzanat, fokozatosan növekvő kokárdaszerű bőrtünet
2. Stádium: karzsibbadás, lábzsibbadás, (egyoldali) arcidegbénulás, erős fejfájás, nyakmerevség, agyhártyagyulladás, rendszertelen pulzus (aritmia)
3. Késői stádium: térdizületi duzzanat, izületi gyulladás, izületi fájdalom, izomfájdalom, alvászavar, memóriazavar, figyelemzavar, fáradékonyság

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek