Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Gerincsérv

Nyomtatás
név Gerincsérv
latin név Hernia disci vertebralis
csoport Idegrendszeri betegségek
szakterület Neurológia
gerincserv_jpg_2011052415324170625

kezelés

A gerincsérv által okozott tünetek bárminemű gyógyszeres vagy műtéti kezelés nélkül jelentős mértékben javulnak az esetek 50-70%-ban. • Aktív életmód. Korábban úgy gondolták, hogy több hetes szigorú fekvés javasolt a lumboischialgia kezelésére. Az újabb tanulmányok tisztázták, hogy nem erőltető mértékű aktív életvitel esetén a gyógyulás sokkal kedvezőbb. Akut gerincfájdalom esetén a gyógytorna hatásossága ellentmondásos. • Manipulációs technikák, úgymint massage kipróbálhatók. • Műtét csak azokban az esetekben javasolt, amikor gerincvelő-károsodás vagy az úgynevezett cauda equina szindróma merül fel (vizelet elakadás, gáttáji érzészavar, zsibbadás), vagy jelentős fokú végtaggyengeség észlelhető. • Műtét utáni fájdalom (failed back surgery syndrome) esetében gerincvelő stimuláció javasolt.
• Fájdalomcsillapítók közül a gyulladást is csökkentő fájdalomcsillapítók alkalmazása javasolt. Fájdalom esetén a gerincmelletti izomzat is megfeszül, ami tovább fokozza fájdalmat. Ezt az ördögi kört lehet izomlazítóval hatékonyabban megszűntetni. • Krónikus (több mint 6 hónapja fennálló) ischialgiás panaszok esetén depresszió ellenes gyógyszerek alkalmazása javasolt, mivel ezek növelik a fájdalomküszöböt és csökkentik krónikus fájdalom megélését. • Szteroid injekció adása lokálisan csak szelektált esetekben javasolt, mivel számos potenciális mellékhatással járhat együtt.
A gerincsérv, illetve deréktáji panaszok megelőzhetők megfelelő aktív életvitel mellett. A hátizomzatot erősítő gyakorlatok (pl. hátúszás) javítja a tartást, illetve csökkenti a panaszokat. Emelés esetén törekedni kell a helyes módszer betartására: azaz ne a gerinc mozgásai által (lehajolva) emeljünk, hanem guggoljunk le és a csípő és térdizomzat segítségével emeljük fel a nehezebb tárgyakat.
 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek