Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Gerincsérv

Nyomtatás
név Gerincsérv
latin név Hernia disci vertebralis
csoport Idegrendszeri betegségek
szakterület Neurológia
gerincserv_jpg_2011052415324170625

leírás

Szervezetünkben a gerincoszlopot a csontos csigolyatestek, a köztük elhelyezkedő és a rugalmasságot biztosító porckorongok, illetve az ezeket összekötő ínas szalagok építik fel.
A csigolyatestek és velük együtt a porckorongok a gerinccsatornát előröl határolják. Amennyiben a porckorong károsodik, úgy veszít víztartalmából, magassága csökken, illetve beboltosulhat a gerinccsatornába.
Ha a porckorong a gerinccsatorna felé előtüremkedik, de nem szakítja szét az őt határoló ínas szalagot, akkor beboltosulásról (protrusio) beszélünk, amennyiben a szalagot átszakítja akkor, azt sérvnek (hernia) nevezzük.
Amennyiben a sérv vagy a beboltosulás a kilépő idegeket érinti, úgy a kilépő ideggyököknek megfelelő kisugárzó fájdalom (radiculopathia), érzészavar és izomgyengeség észlelhető.
Ha nyaki gerinc szakaszon alakul ki ilyen gyöki károsodás, akkor a felső végtagba sugárzik ki a fájdalom (cervicobrachialgia), ha az ágyéki szakaszon, akkor az alsó végtagba (lumboischialgia).
Amennyiben a deréktáji fájdalom nem társul alsó végtagba kisugárzó fájdalommal, lumbago-ról beszélünk.
Ha a beboltosulás vagy a sérv a háti vagy nyaki gerincszakaszon jelentkezik, akkor a gerincvelőt is nyomhatja, ilyenkor vizelési zavar (általában vizelet elakadás), alsóvégtagi vagy mind a négy végtagot érintő izomgyengeség alakulhat ki.


Betegség tünetei

Zsibbadás, izomgyengeség, izomsorvadás, érzéskiesés. Előrehaladott esetben járászavar, vizelet elakadás.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek