Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Gerincsérv

Nyomtatás
név Gerincsérv
latin név Hernia disci vertebralis
csoport Idegrendszeri betegségek
szakterület Neurológia
gerincserv_jpg_2011052415324170625

leírás

Szervezetünkben a gerincoszlopot a csontos csigolyatestek, a köztük elhelyezkedő és a rugalmasságot biztosító porckorongok, illetve az ezeket összekötő ínas szalagok építik fel.
A csigolyatestek és velük együtt a porckorongok a gerinccsatornát előröl határolják. Amennyiben a porckorong károsodik, úgy veszít víztartalmából, magassága csökken, illetve beboltosulhat a gerinccsatornába.
Ha a porckorong a gerinccsatorna felé előtüremkedik, de nem szakítja szét az őt határoló ínas szalagot, akkor beboltosulásról (protrusio) beszélünk, amennyiben a szalagot átszakítja akkor, azt sérvnek (hernia) nevezzük.
Amennyiben a sérv vagy a beboltosulás a kilépő idegeket érinti, úgy a kilépő ideggyököknek megfelelő kisugárzó fájdalom (radiculopathia), érzészavar és izomgyengeség észlelhető.
Ha nyaki gerinc szakaszon alakul ki ilyen gyöki károsodás, akkor a felső végtagba sugárzik ki a fájdalom (cervicobrachialgia), ha az ágyéki szakaszon, akkor az alsó végtagba (lumboischialgia).
Amennyiben a deréktáji fájdalom nem társul alsó végtagba kisugárzó fájdalommal, lumbago-ról beszélünk.
Ha a beboltosulás vagy a sérv a háti vagy nyaki gerincszakaszon jelentkezik, akkor a gerincvelőt is nyomhatja, ilyenkor vizelési zavar (általában vizelet elakadás), alsóvégtagi vagy mind a négy végtagot érintő izomgyengeség alakulhat ki.


Betegség tünetei

Zsibbadás, izomgyengeség, izomsorvadás, érzéskiesés. Előrehaladott esetben járászavar, vizelet elakadás.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Tóth J. Péter Rendelőintézeti... Tóth J. Péter Nagykőrös