Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Foltos hajhullás

Nyomtatás
név Foltos hajhullás
latin név Alopecia areata
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
foltos_hajhullas_jpg_2011041313574817250

leírás

Betegség leírása:

A foltos hajhullás (alopecia areata) egy ismeretlen eredetű, feltehetően autoimmun betegség, mely a haj (szőrzet) körülírt kihullásával jár.

Főleg fiatalabb korban jelentkezik, de elvileg bármely életkorban előfordulhat. A betegség úgy jön létre, hogy az immunrendszer sejtjei, eddig ismeretlen ok miatt, „megtámadják" a hajhagymákat, és a hajszál/szőrszál kihullását eredményezik. Gyulladásos jelek általában nem kísérik a folyamatot, a beteg csak a kopasz foltot veszi észre. Érdekes módon a hajhagymák nem szenvednek maradandó károsodást, így elvileg a haj/szőrzet bármikor visszanőhet, ha az immunrendszer lecsendesedik. A visszanövő szőrzet sokszor fehér, és csak később nyeri vissza a régi színét.

A folyamat elsősorban a hajas fejbőrt érinti, de a szemöldök, szempilla, arcszőrzet, testszőrzet, szeméremszőrzet is érintett lehet. A betegség gyakorlatilag egyetlen tünete, a körülírt, éles határú, kopasz foltok megjelenése, melyek az ujjbegynyitől a teljes fejbőrt érintő nagyságig terjedhetnek. Ez utóbbi esetben beszélünk totális alopéciáról. Ha a beteg összes szőrzete kihullik, univerzális alopéciáról van szó. A kopasz foltokban a bőr általában tünetmentes. A folyamat terjed, majd megáll és az esetek kb. felében 1 éven belül spontán visszanő a hajzat. Az esetek másik felében tartós kopaszság alakul ki. Ezek leginkább a nagy területet érintő kórformák esetén jellemzőek. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a kopasz foltok kiterjedése, annál rosszabb a kórjóslat.

A betegség gyakran társul egyéb autoimmun betegségekkel (pl. vitiligo) ill. atópiás ekzémával. A legyakoribb a pajzsmirigybetegséggel való összefüggés, mely irányban érdemes a betegeket kivizsgálni. Gócfertőzés is elvileg okozhat foltos hajhullást ezért a beteget fertőzéses góc (fogászati, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, urológiai) irányába le lehet szűrni.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek