Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Enyhülhet a gyomorégés a fogyással

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyomorégés, fogyás, túlsúly
Enyhülhet a gyomorégés a fogyással

Egy friss kutatás szerint a gyomorégésre panaszkodó túlsúlyos férfiak és nők egyaránt állapotuk javulásáról számoltak be, miután sikerült megszabadulniuk súlyfeleslegüktől. A tanulmányt készítő dr. Preetika Sinh, a Kansas Egyetem Orvosi Karának gasztroenterológusa a vizsgálat eredményeiről az Emésztőszervi Betegségek Hetének keretében megrendezett orlandói találkozón számolt be, ahol többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy nők esetében a hosszú távú testmozgás is sokat segíthet a refluxos tünetek enyhítésében.

A gyomorégés rendkívüli gyakori probléma, csak Amerikában több mint 60 millió embert érint. Ha nem kezelik időben, súlyosabb következményekkel, akár a nyelőcső elvékonyodásával is járhat, sőt rákos elváltozásokat is okozhat rajta.


A vizsgálat során Sinh kétszáz, átlagosan 46 éves férfit és nőt követett nyomon, akik a tanulmány kezdetekor valamennyien túlsúlyosak voltak (átlagosan 110 kg-t nyomtak), 38 százalékuk pedig igen súlyos gyomorégéssel küzdött. Hat hónap elteltével a betegek átlagosan 90 kilósra fogytak, és már csak 16 százalékuknál voltak jelen a súlyos tünetek. Újabb hat hónap elteltével, a betegek közül 172-en visszahíztak, és a tünetek is újra megjelentek, körükben 16 százalékról 22 százalékra nőtt a gyomorégésesek aránya. A vizsgálatok azt mutatták, hogy már egészen kicsi, akár öt százalékos súlygyarapodás is rontott a tüneteken. Sinh ezek után arra a 41 személyre fordította figyelmét, akik nem hízták vissza súlyfeleslegüket, és megállapította, hogy esetükben a gyomorégés mértéke még tovább csökkent, és az azzal járó tünetek is egyre enyhébbek lettek.


Az összefüggések hátterében álló okok egyelőre ismeretlenek, így azok felderítésére még további kutatások szükségesek.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Bilekov Éva Kórházi főorvos Bilekov Éva Kiskunhalas