Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Enyhülhet a gyomorégés a fogyással

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyomorégés, fogyás, túlsúly
Enyhülhet a gyomorégés a fogyással

Egy friss kutatás szerint a gyomorégésre panaszkodó túlsúlyos férfiak és nők egyaránt állapotuk javulásáról számoltak be, miután sikerült megszabadulniuk súlyfeleslegüktől. A tanulmányt készítő dr. Preetika Sinh, a Kansas Egyetem Orvosi Karának gasztroenterológusa a vizsgálat eredményeiről az Emésztőszervi Betegségek Hetének keretében megrendezett orlandói találkozón számolt be, ahol többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy nők esetében a hosszú távú testmozgás is sokat segíthet a refluxos tünetek enyhítésében.

A gyomorégés rendkívüli gyakori probléma, csak Amerikában több mint 60 millió embert érint. Ha nem kezelik időben, súlyosabb következményekkel, akár a nyelőcső elvékonyodásával is járhat, sőt rákos elváltozásokat is okozhat rajta.


A vizsgálat során Sinh kétszáz, átlagosan 46 éves férfit és nőt követett nyomon, akik a tanulmány kezdetekor valamennyien túlsúlyosak voltak (átlagosan 110 kg-t nyomtak), 38 százalékuk pedig igen súlyos gyomorégéssel küzdött. Hat hónap elteltével a betegek átlagosan 90 kilósra fogytak, és már csak 16 százalékuknál voltak jelen a súlyos tünetek. Újabb hat hónap elteltével, a betegek közül 172-en visszahíztak, és a tünetek is újra megjelentek, körükben 16 százalékról 22 százalékra nőtt a gyomorégésesek aránya. A vizsgálatok azt mutatták, hogy már egészen kicsi, akár öt százalékos súlygyarapodás is rontott a tüneteken. Sinh ezek után arra a 41 személyre fordította figyelmét, akik nem hízták vissza súlyfeleslegüket, és megállapította, hogy esetükben a gyomorégés mértéke még tovább csökkent, és az azzal járó tünetek is egyre enyhébbek lettek.


Az összefüggések hátterében álló okok egyelőre ismeretlenek, így azok felderítésére még további kutatások szükségesek.