Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A reggeli kihagyásával is lehet fogyni

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: étkezés, fogyás, reggeli, kalória
A reggeli kihagyásával is lehet fogyni

Ha kihagyod a reggelit, ne félj attól, hogy ebédkor és a nap további részében túlzásba viszed az evést - derül ki a Cornell Egyetem a Physiology and Behavior júliusi számában közzétett kutatásából. Valójában ha hetente néhányszor elhagyjuk a reggelit, azzal hatékonyan elősegíthetjük a fogyást. „A többség azt hiszi, hogy ha nem eszünk reggelit, a kimaradt kalóriát ebédkor vagy a nap további részében bepótoljuk. Kutatásunkból viszont az derült ki, hogy az átlagos evők csoportjában nem tapasztalható ilyen kalória-kompenzáció" - számolt be a tanulmány vezető szerzője, David Levitsky.

Ha kihagyjuk a reggelit, éhesebbek leszünk ugyan, de nem fogunk később annyi kalóriát fogyasztani, amivel kompenzálhatjuk a kimaradt reggelit. Ennek eredményeképpen a teljes napi kalóriabevitel alacsonyabb lesz.

Kísérletükben a kutatók reggelit adtak, illetve megvonták a reggelit egy csoport önkéntestől, akiknek fele rendszeresen szokott reggelizni, a másik fele pedig rendszeresen kihagyja a reggelit. Ezután megfigyelték, mennyire voltak éhesek az alanyok a nap további részében. Kiderült, hogy bár a reggelit kihagyó résztvevők éhesebbek voltak, mint a reggelizők, mégsem ettek többet ebédre vagy más étkezésekkor. Valójában a nap végére a reggelit kihagyó alanyok átlagosan 408 kalóriával kevesebbet fogyasztottak összesen.


A Cornell kutatói ezzel megkérdőjelezik a korábban elfogadott elméletet, mely szerint a reggelizés létfontosságú a megfelelő testsúlyszabályozáshoz. A friss eredmények szerint a reggelit kihagyó emberek kevesebb kalóriát fogyasztanak, így a kevesebb evés révén egészségügyi előnyöket élvezhetnek.


„Az amerikai népesség, különösen a fiatalok, egyre jobban híznak, évente körülbelül fél kilogrammal gyarapodik a testsúlyuk. Az embereknek éppen ezért szükségük van olyan stratégiákra, amelyek segítségével megelőzhetik a hízást" - magyarázták a kutatók. „Újra át kell gondolnunk az állandó reggelizés elméletét, és ki kell derítenünk, vajon tényleg minden nap szükségünk van-e a reggelire."

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Hernádi Zoltán Szülészet-nőgyógyászat... Hernádi Zoltán Debrecen