Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A kalóriatanácsok nem segítik az egészséges táplálkozást

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: kalória, étkezés, fogyás, egészséges étrend
A kalóriatanácsok nem segítik az egészséges táplálkozást

A legújabb kutatás szerint nem feltétlenül eredményez egészségesebb ételválasztást az, ha kalóriabevitellel kapcsolatos általános tanácsokat adnak az olyan éttermekbe járó fogyasztóknak, ahol feltüntetik az étlapon a kalóriaértékeket. Az American Journal of Public Health júliusi számában megjelent tanulmányukban a Carnegie Mellon Egyetem munkatársai Julie Downs vezetésével arról számoltak be, hogy kutatásukban arra voltak kíváncsiak, vajon javítható-e az ételválasztás azzal, hogy az étlapon feltüntetett kalóriaértékek mellé általános napi illetve étkezésenkénti kalóriabeviteli irányelveket adnak a fogyasztóknak. Az eredmények azt mutatták, hogy a módszer egyáltalán nem segít.

A kutatók 2008-ban négy hónapon keresztül szabványosított kalóriabeviteli ajánlásokat adtak több mint 1100, tizennyolc éven felüli fogyasztónak két New York-i McDonalds étteremben. A résztvevőket véletlenszerűen három csoportra osztották: az elsőnek olyan információt adtak, hogy a teljes napi kalóriabevitel nők esetében legfeljebb 2000, férfiak esetében legfeljebb 2400 kalória lehet, a másodiknak olyan információt, hogy egy étkezés legfeljebb 650-800 kalóriát tartalmazhat, a harmadik pedig semmilyen információt nem kapott.


Az eredmények azt mutatták, hogy a kalóriabevitellel kapcsolatos tanácsok nem segítettek a fogyasztóknak abban, hogy jobban értelmezzék, illetve jobban kihasználják az étteremben feltüntetett kalóriaértékeket. Ráadásul az irányelvek nem is csökkentették az elfogyasztott kalória mennyiségét azok esetében, akik a kalóriabevitellel kapcsolatos tanácsokban részesültek. Sőt, az általános kalóriainformációt kapott vásárlók valójában több, nem pedig kevesebb kalóriát fogyasztottak.


Downs úgy véli, túl nagy kérés az emberektől az, hogy egész életükben naponta háromszor matekozzanak. Nem pusztán egyszer hozunk ugyanis döntést arról, mit eszünk, hanem rengetegszer kell döntést hoznunk. Ha pedig még egy mentális terhet rakunk erre, az már túl nagy feladat a többség számára.