Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A kalóriacsökkentés lassítja az öregedést is

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: kalória, öregedés, agysejtek, kognitív működés
A kalóriacsökkentés lassítja az öregedést is

A kalóriacsökkentés öregedésgátló előnyéhez is hozzájáruló enzim aktiválása egerekben késlelteti az agysejtek vesztését, és megőrzi a kognitív működést - derül ki a Journal of Neuroscience legutóbbi számában megjelent tanulmányból. Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a kalóriabevitel csökkentése több fajban is megnyújthatja az élettartamot, és csökkentheti az öregedéssel együtt járó agyi elváltozásokat és degeneratív betegségeket. Azzal kapcsolatban is napvilágot láttak bizonyítékok, hogy a kalóriabevitel korlátozása aktiválja a Sirtuin 1 (SIRT1) enzimet, ami a kutatások szerint bizonyos fokú védelmet nyújt az öregedéssel járó agyi leépülés ellen.

A legújabb kutatás során a Picower Institute For Learning and Memory, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Howard Hughes Medical Institute munkatársai Li-Huei Tsai és Johannes Gräff vezetésével azt vizsgálták, vajon a kalóriabevitel csökkentésével késleltethető-e az idegsejtvesztés, és ha igen, a SIRT1 aktiválódása magyarázza-e ezt a hatást. A kutatók nem csak azt bizonyították be, hogy a kalóriakorlátozás késlelteti az idegsejtvesztést, hanem azt is, hogy a SIRT1 enzimet aktiváló egyik gyógyszer ugyanezt a hatást éri el.


Kísérletükben Tsai és munkatársai 30 százalékkal csökkentették olyan egerek normális kalóriabevitelét, amelyekben génmódosítás következtében gyorsan következnek be a neurodegenerációval kapcsolatos agyi változások. A háromhónapos diéta után az egerekkel különböző tanulási és memóriatesztet végeztettek. Kiderült, hogy a korlátozott kalóriabevitelű egerekben nem csak az idegsejtvesztés lassult le, hanem az állatok azoktól a tanulási és memóriadeficitektől is mentesültek, amelyek a normális étrendet követő egerekben bekövetkeztek.


Ezt követően a kutatók egy másik csoport egérnek olyan gyógyszert adtak, ami a SIRT1 enzimet aktiválja. A kalóriacsökkentett étrenden élő egerekhez hasonlóan a gyógyszert kapott egerekben is kisebb mértékű lett az idegsejtvesztés, ráadásul a tanulási és memóriateszteken is ugyanolyan jól teljesítettek, mint a normális egerek.


Tsai úgy véli, a következő kérdés az, vajon ez a fajta kezelés más állatmodellekben is beválik-e, hosszú távon biztonságos-e, és csak ideiglenesen, vagy végleg megállítja a neurodegeneráció előrehaladását.