Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Fogkő

Nyomtatás
név Fogkő
latin név Calculus dentis
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása, oka, tünetek

A fogkő a fogak felületére rakódik le, kikeményedett ételmaradékokból, szerves és szervetlen alkotórészekből áll. A szerves részt mucin, elhalt hámsejtek, baktériumok, gombák, a szervetlen részt főként kalciumfoszfát, kisebb részben kalciumkarbonát alkotja.
Megkülönböztetünk íny feletti és íny alatti fogkövet. Étkezések után a fogakra lerakódik egy vékony plakkréteg (plaque), mely a nyálban feloldott étel egy része. Ez a plakk a fogak, valamint az íny és a fogak között található nagyobb mennyiségben, mivel itt a nyelv, a rágás, a szájizmok és a nyál tisztító hatása kevésbé érvényesül. E plakkokban kezdenek szaporodni a baktériumok, mely egyre keményebbé válik a nyálból és magas ásványi anyagtartalmú ásványvízből magához vonzott ásványi anyagok nyomán. A baktériumok savat termelnek, ami a fogzománcot szétmarja, és bűzös gázok, mint a kénhidrogén és ammóniák keletkeznek. Minél vastagabbra nő a baktérium szőnyeg, annál inkább bűzlik a száj. Elsősorban a felső-oldalsó fogak külső és az alsó-elülső fogak belső felén képződik először, a nyálmirigyek beömlőnyílásának közelében. A megkeményedett fogkő fogkefével már nem távolítható el, folyamatosan nő és terjed, amivel egyenes arányban a baktériumok száma is emelkedik. A fogkő folyamatosan irritálja a fogínyt, amely így gyakran vérzik. Az íny visszahúzódik a fogról és megindul a pusztulása. A szövetek megdagadnak, fájdalom keletkezik, a fognyak feltárul, és fájdalmasan érzékennyé válik.


A fogkő képződésében a hiányos rágásnak, az elégtelen tisztításnak és higiéniának, valamint az íny gyulladásának tulajdonítanak szerepet. A fogkövet el kell távolítani, mert idült ínygyulladást tart fenn. Fogkövet csak fogorvos tudja eltávolítani.


A plakkmentes fogzománc felszíne fénylő, a lepedékkel borított felszín a foghoz hasonló színű, de bársonyosan matt, puha felrakódás, mely megkülönböztethető az ételmaradéktól, mivel az a fogak között bújik meg.


A betegség kialakulásában komoly szerepe van az életvitelnek, a táplálkozásnak, a személyi higiénének. Helyes életvitellel, jó szájhigiénés szokásokkal megelőzhető. Ehhez azonban már gyermekkorban olyan szokásokat kell kialakítani, mint az egészséges, változatos táplálkozás, a fogak, a száj ápolása eredményes módszerekkel, rendszeresen fogorvosi ellenőrzés.


A szájhigiéné eszközei a kézi és elektromos fogkefe, fogkrém, fogselyem, szájzuhany - amelyek azonban nem pótolják az alapos rágást, változatos, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, rostokban gazdag, nyers ételt is jelentősé mértékben tartalmazó, de lehetőleg szintetikus anyagok nélküli táplálkozást.
A fogkő jelentőségét és komolyságát az mutatja, hogy a lepedék fokozott megtapadásra alkalmas felszínt képez, továbbá, hogy a plakk-baktériumok olyan toxint tartalmaznak, mely szövetelváltozást, károsodást okoz. A fogkövesség nyomán kialakul az ínygyulladás (gingivitis), az íny lecsúszik a fogakról, amelyek elvesztik tartásunkat, érzékenyek és fájdalmasak lesznek, meglazulnak, és a folyamat előbb-utóbb a fogak elvesztéséhez vezet.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Ágics Ferenc Belgyógyászat... Ágics Ferenc Szigetszentmiklós