Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Növeli a rákra való hajlamot az injekciós fogamzásgátlás

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: rák, rákkockázat, daganat, injekciós fogamzásgátló

A PLoS Medicine című lapban nemrég megjelent tanulmány szerint az injekcióban kapható fogamzásgátló számos rák kialakulásának kockázatát növeli.

A tanulmányt Margaret Urban, a johannesburgi Országos Egészségügyi Laboratóriumi Szolgálat munkatársa, illetve Emily Banks, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora vezették. Amint arról Banks professzor beszámolt, vizsgálataikat azokra a korábbi kutatásokra alapozták, melyekből már bebizonyosodott, hogy a szájon át alkalmazott hormonális fogamzásgátlót használó nők körében megnövekedett a mell-, illetve a méhnyakrák kockázata, miközben a petefészekráké és a méhnyálkahártya-ráké lecsökkent.

A kutatók a tanulmány során több mint 3500 dél-afrikai nőt vizsgáltak meg, akik a közelmúltban a fenti fogamzásgátlók egyikét, vagy mindkettőt alkalmazták. Megállapították, hogy körükben 1,7-szer nagyobb eséllyel fordult elő mellrák, és 1,4-szer gyakrabban méhnyakrák. Ugyanakkor néhány évvel azután, hogy a vizsgált személyek felhagytak a fogamzásgátló alkalmazásával, a kockázat mértéke is visszaesett. A kutatás azokat a korábbi megállapításokat is megerősítette, miszerint a petefészekrák és a méhnyálkahártya-rák kockázata viszont lecsökken a hormonális fogamzásgátlás mellett.

Felmérések alapján, világszerte hatvanmilliónál is több nő védekezik hormonális injekcióval a nem kívánt terhesség ellen, Urban abban bízik, mostani kutatásuk is hozzájárul ahhoz, hogy a nők felelősebben tudjanak választani a fogamzásgátló módszerek közül.