Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Ne igyon kólát fogamzásgátló céllal!

Nyomtatás kedvencekhez
Coca-cola

Már azt hihettük, hogy egyszer s mindenkorra sikerült eloszlatni a 20. század egyik nagy tévhitét, de valószínűleg mélyen gyökeret vert. Különben mi indokolná, hogy a British Medical Journal (BMJ) cikket szentel a témának, hogy megerősítse: a Coca-Colának nincsen spermaölő hatása.

A Coca-Colával végzett coitus utáni vaginális zuhany divatja az 1950-60-as években volt dicsőségének csúcspontján, amikor még a hatékony orvosi fogamzásgátlási módszerek nem voltak széles körben elérhetők. A pletyka úgy szólt, hogy az ital savassága elpusztítja a férfi ivarsejteket, és a klasszikus Coca Colás üveg, ha jól felrázzák, tökéletesen alkalmas erre.
Az idén októberben az amerikai Harvard-egyetem nagy vitát váltott ki anti-Nobel-díjaival, mivel a kémiai kategóriában két egymásnak ellentmondó eredménnyel végződő tanulmányt tüntettek ki: az amerikai stúdium a Coca és a Pepsi Cola spermaölő hatását bizonygatta, míg a tajvani ennek ellenkezőjét.
A BMJ karácsonyi kiadásában Deborah Anderson doktor, a bostoni egyetem szülész-nőgyógyásza leszögezte: a szex utáni Coca Cola legfeljebb innivaló lehet, ha jól behűtik. Spermaölő hatása önmagában is csekély, ráadásul az ondósejtek, gyorsaságuknak köszönhetően, ki tudnak térni a vaginális zuhany hatása alól. Nem is szólva arról, hogy hüvely nyálkahártyának szénsavas irritálása kifejezetten ellenjavalt, mert megsértheti annak szöveteit és fogékonyabbá teheti a nőt a szexuálisan terjedő fertőzésekre. Ugyancsak káros a vagina bakteriális flórájára és méhen kívüli terhességet is okozhat.
Anderson doktor végezetül arra is felhívja a figyelmet, hogy a neves üdítőital összetétele szigorú üzleti titok, éppen ezért egyetlen hitelt érdemlő kutatást sem tudtak végezni arra vonatkozóan, hogy milyen hatása van a terhességre. A Coca Colával végzendő vaginazuhany bizonyos kézügyességet tételez fel és ez nem veszélytelen dolog, különösen sötétben. És különben is: akadnak sokkal megbízhatóbb fogamzásgátlási módszerek - tette hozzá a szülés-nőgyógyász professzor.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Magyar Péter Belgyógyászat... Magyar Péter Dunaharaszti