Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Kevésbé hatékonyak a fogamzásgátlók, mint azt gondolnánk

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: fogamzásgátló, óvszer, biztonságos szex

Sok nő becsüli túl a fogamzásgátló tabletta és a gumi óvszer terhességmegelőző hatását. A 4100 megkérdezett nő 45 százaléka tartja sokkal többre ezt a két eszközt, mint amennyit valójában nyújtanak. Túlságosan hisznek a hormontapaszokban, hüvelygyűrűkben, injekciókban is, derült ki az American Journal of Obstetrics and Gynaecology című folyóiratból.

Az eredmények értelmében hatékonyabb felvilágosításra lenne szükség, mondta el a kutatás vezetője, Dr. David L. Eisenberg. Az Egyesült Államokban a tabletta és a kondom a legnépszerűbb, de a leghatásosabbak a méhen beüli eszközök (IUD) és a fogamzásgátló implantátumok. Az IUD-kat a méhbe helyezik be, ahol rezet vagy progesztint bocsátanak ki magukból, ezáltal gátolják meg a beágyazódást. A gyufaszálnyi implantátumot pedig a bőr alá ültetik, ahol ellenőrzött mennyiségben adagolja a progesztint. Az IUD 5 illetve 10 éven át biztosít védelmet, míg az implantátum 3 évig. Az IUD 0,2-0,8 százalékos hibaaránnyal működik, míg az implantátum 0,05 százalékkal. Ráadásul egyiknél sem kell külön odafigyelni a megfelelő használatra. A sebészi meddővé tétel az egyetlen, ami 100 százalékos védelmet nyújt, viszont visszafordíthatatlan eredménnyel jár.


Eisenberg szerint nem csak a lakosság ismerete hiányos a fogamzásgátlók tekintetében, hanem esetenként az orvosoké is. 30 százalékuk hiszi azt, hogy az IUD nem biztonságos a még nem szült nők esetében. Az eszköz megjelenésekor aggódtak amiatt, hogy növelheti a kismedencei gyulladások számát, veszélyeztetheti a nők termékenységét. Mára kimutatták, hogy a még gyermekvállalás előtt állókra sem jelent semmilyen kockázatot. „Még mindig sok a tévhit azzal kapcsolatban, kinek javasolható és kinek nem" - tette hozzá Eisenberg. Az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Szakkollégium szerint az IUD-t és az implantátumot kellene először felajánlani a nőknek a hatékonyságuk és biztonságosságuk miatt, mégis csak a nők 6 százaléka választja ezeket. Talán többen döntenének mellette, ha több információ állna a rendelkezésükre.


4144 nőt kérdeztek meg St. Louisban fogamzásgátlási tanácsadás előtt. A résztvevőknek különböző eszközök hatásosságát kellett megbecsülniük. 45 százalékuk túlbecsülte a tabletta, a kondom, a tapasz, a gyűrű és az injekció hatékonyságát. A felvilágosítást követően azonban 71 százalék választotta az IUD-t vagy az implantátumot. Ezeknél azonban felmerül egy másik fontos kérdés: a költségek. Igaz, egyszeri nagyobb kiadást igényel a megvásárlásuk és a behelyezésük, de hosszú távon kifizetődnek.


Említést kell tenni az eszközök mellékhatásairól is. Az implantátum mellett a rendszertelen vérzés a leggyakoribb, esetleg teljesen leállhat a menstruációs ciklus. A rendszer felborulása jelentkezhet a hormonális IUD-nál is, de általánosságban enyhébbé teszi a vérzést, ezért is hagyták jóvá a túl erős menzesz kezelésére. A rezet tartalmazó IUD viszont pont ellentétesen hat: a vérzés mennyisége és a görcsök fokozódhatnak, bár általában idővel elmúlnak.