Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az új fogamzásgátlók növelik a vérrögök kialakulásának kockázatát

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: fogamzásgátó, vérrög, kockázat

Amerikai egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a legújabb típusú fogamzásgátló tabletták növelik a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Bár egyelőre még csak „aggodalmukat fejezték ki" az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi tanács tagjai, valószínű, hogy a negyedik generációs, drospirenont tartalmazó készítmények nem veszélytelenek ebből a szempontból. Ezek a gyógyszerek nagy népszerűségnek örvendenek annak ellenére, hogy a gyanú már korábban felmerült velük kapcsolatban.

A venous thromboembolismnak (VTA) is nevezett vérrögöket szokás „turistaosztály-szindrómának" is nevezni, mivel megjelenésük gyakran fordul elő a repülőn való hosszú ülés következményeképpen. Tünetei lehetnek a láb- vagy mellkasi fájdalom és a nehéz légzés. Ilyenkor a lábban keletkezik a rög, amely utána a tüdő felé indul.

A társaság szerint az új típusú fogamzásgátlót szedő nők a többi hormontartalmú készítmény használóihoz képest 50 százalékkal nagyobb eséllyel vannak kitéve a vérrögök kialakulásának. Igaz, a veszély még így is kicsi: a régi tabletták szedői közül tízezerből hat, az újak között tízezerből tíz betegszik meg.

A szakemberek hat tanulmányt vetettek össze, az eredmények azonban egymásnak ellent mondtak: míg egyesek szerint nem nagyobb a veszély, mások másfél-kétszeres kockázatot becsülnek. A kutatók azt javasolják, hogy akik már szedik ezeket a készítményeket, beszéljenek a kezelőorvosukkal, mivel lehet, hogy nincsenek is a rizikócsoportban, akik azonban csak mostanában kezdenék a használatukat, gondolják meg, érdemes-e.

„Kérdés, hogy akik már évek óta szedik a gyógyszert, abbahagyják-e? Szerintem konzultáljanak az orvosukkal. Én azonban nem írnám fel ezeket új betegeknek. A vérrögöt komolyan kell venni, életveszélyes is lehet. Érdemesebb biztonságosabb szereket választani." - vélekedett Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza.

A rizikócsoportba tartozó nők - akik elhízottak, vagy családjukban előfordult mér vérrög - jobban teszik, ha nem szedik ezen készítményeket. A társaság azonban felhívta a figyelmet, hogy csak azokat a tablettákat vizsgálták, amelyek a drospirenon mellett nagy mennyiségű ösztrogént is tartalmaznak, így nem tudni, a veszély az alacsonyabb ösztrogéntartalmú szereknél is fennáll-e.