Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Fogamzásgátlás

1. / 1. oldal (11/11)

1

Coca-cola Ne igyon kólát fogamzásgátló céllal!

Már azt hihettük, hogy egyszer s mindenkorra sikerült eloszlatni a 20. század egyik nagy tévhitét, de valószínűleg mélyen gyökeret vert. Különben mi indokolná, hogy a British Medical Journal (BMJ) cikket szentel a témának, hogy megerősítse: a Coca-Colának nincsen spermaölő hatása.

Tovább... »
Segíti az ovulációt az ondó

A Saskatchewani Egyetem (Kanada) állatorvosai leírták, hogy emlősöknél az ondó egy olyan fehérjét tartalmaz, mely elősegíti az ovulációt. Gregg Adams professzor és munkatársainak alapötlete az volt, hogy a sperma tartalmaz egy olyan anyagot, mely valamiképp a nőstény agyára hatva serkenti a peteérést. A fehérjét számos emlős fajban, így emberben is leírták...

Tovább... »
A hormonális fogamzásgátlók növelik a vérrög...

Szemben a fogamzásgátló tablettákkal, a hormontartalmú fogamzásgátló eszközök, mint például a fogamzásgátló tapasz, a hüvelygyűrű és egyéb implantátumok nagyobb eséllyel okoznak vérrögképződést - derült ki a Koppenhágai Egyetem kutatásából. Napjainkban már számos fogamzásgátló módszer közül választhatnak a nők.

Tovább... »
Kevésbé hatékonyak a fogamzásgátlók, mint azt...

Sok nő becsüli túl a fogamzásgátló tabletta és a gumi óvszer terhességmegelőző hatását. A 4100 megkérdezett nő 45 százaléka tartja sokkal többre ezt a két eszközt, mint amennyit valójában nyújtanak. Túlságosan hisznek a hormontapaszokban, hüvelygyűrűkben, injekciókban is, derült ki az American Journal of Obstetrics and Gynaecology című folyóiratból.

Tovább... »
A méhen belüli fogamzásgátlás segítheti a...

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD), mint például a spirál használata súlycsökkenést eredményezhet, derült ki egy új kutatás eredményeiből. A vizsgálatok során a kutatók összesen 223, 15 és 44 év közötti nő egészségügyi adatait követték figyelemmel két éven keresztül, akik kétféle méhen belüli fogamzásgátló módszert alkalmaztak. A vizsgált nők egyik fele...

Tovább... »
Összefügg a fogamzásgátló injekció és a mellrák

Friss kutatások szerint, összefüggés fedezhető fel a Depo-Provera néven ismert, injekció formájában kapható fogamzásgátló és a mellrák kockázatának megnövekedése között.

Tovább... »
Növeli a rákra való hajlamot az injekciós...

A PLoS Medicine című lapban nemrég megjelent tanulmány szerint az injekcióban kapható fogamzásgátló számos rák kialakulásának kockázatát növeli.

Tovább... »
Fejlesztik a férfi fogamzásgátló tablettát

A férfi fogamzásgátlás kutatásának egyik központjában, a Kansasi Egyetemen már dolgoznak a férfiak által szedhető tabletta kifejlesztésén. A munka vezetője, Joseph Tash reméli, hogy a tabletta hatására nem fog a férfiak libidója csökkenni, szedésének abbahagyása után pedig visszatér a termékenység.

Tovább... »
Új fogamzásgátló módszer: hereultrahang

A kutatók a férfi fogamzásgátlás legújabb módszerével kísérleteznek: a herék ultrahangos kezelése leállítja a spermiumok termelését. A Reproductive Biology and Endocrinology szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy patkányokban hanghullámokkal olyan mértékben sikerült csökkenteni a spermaszámot, ami emberekben meddőséget okoz. A kutatók úgy vélik, hogy az...

Tovább... »
Az új fogamzásgátlók növelik a vérrögök...

Amerikai egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a legújabb típusú fogamzásgátló tabletták növelik a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Tovább... »

1. / 1. oldal (11/11)

1