Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Fibromialgia

Nyomtatás
név Fibromialgia
latin név Fibromyalgia
csoport
szakterület

leírás

A fibromialgia szindrómák, mint a miofaszciális fájdalom, a fibromiozitisz olyan betegségcsoport, amelyre a lágyszövetek (izmok, inak, ínszalagok) elhúzódó fájdalma és merevsége jellemző, rendkívül alattomos, akár évekig is lappang.
A testünkben bárhol előfordulhat a fájdalom és a merevség =fibromialgia, olykor pedig csak bizonyos helyeken.
Nőknél gyakoribb az egész testre kiterjedő fibromialgia, míg a férfiaknál jellemzőbb a miofaszciális fájdalom, vagy adott területen (pl.: váll) jelentkező fibromialgia. E betegség nem veszélyes, de a makacs fájdalom és merevség korlátozhatják a beteget.
A közvetlen ok ismeretlen, de kiválhatja több minden, testi és lelki megerőltetés, hajszoltság, kevés alvás, hideg és nedves hatás, fertőzések reumák, és sérülés is.


Ismert formája az elsődleges fibromialgiás szindróma, ami többnyire fiatal, egészséges, de lehangolt, szorongásra hajlamos, alvászavarokkal küzdő fiatal nőknél fordul elő. Jellemzője, hogy alvás után még fáradtabbnak érzi magát.
Idősebbeknél általában a gerinc pusztulásával jár.


Tünetei, a merevség és fájdalom rendszerint nem hirtelen alakul ki.
Elsődleges fibromialgiás szindrómában a fájdalom a legfőbb tünet, amely test-szerte bárhol jelentkezhet. Kiegészíti még a rossz, elégtelen alvás, szorongás, depresszió, valamint az irritábilis bél szindróma (IBS).
A fibromialgiában a fájdalom egy területre korlátozódik, hirtelen, élesen tör elő. A fájdalom mindegyik esetben súlyosbodik fáradtság vagy megerőltetés után, és többnyire a nyak, váll, mellkas, bordaköz, derék, comb területén jelentkezik. Egyes területek nyomásra érzékenyek. Az izmok néha kemények és görcsösek. Megoldásában többnyire a nem gyógyszeres megoldások a hatékonyak (feszültségoldás, alvás rendezése, nyújtó tornák, a meg- és felfázás kerülése stb.).

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek