Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szezonális influenza

Nyomtatás
név Szezonális influenza
latin név -
csoport Fertőző betegségek
szakterület Háziorvostan, Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Infektológia
szezonalis_influenza_jpg_2011062414241611959

leírás

Betegség leírása

Az influenzát az influenzavírus okozza, amely igen nagy változékonyságot mutat, szerkezetét évről-évre változtatja, sőt teljesen új típusok is feltűnhetnek (mint 1918-19-ben a spanyolnátha világjárványa vagy 2009-ben az influenza A (H1N1).
Az influenza típusosan az őszi-téli hónapok betegsége, a magyarországi járványok általában januártól kezdődnek.
A vírus cseppfertőzéssel, azaz a fertőzött levegőszemcséket belélegezve jut a szervezetbe. Ezzel egyidejűleg mintegy „kaput" nyit más baktériumoknak, így nagyon gyakori az influenza szövődményeként a baktériumok okozta tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, gennyes középfülgyulladás, vérmérgezés.


Az influenza nem azonos a légutakat érintő megfázásos megbetegedéssel. Az influenza ugyanis elsősorban lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, fáradékonysággal kezdődik, amelyet a torok kaparó érzése, majd száraz köhögés követ. A hurutos tünetek később jelennek meg. Gyermekeknél a hurutos tünet ritkább, viszont hasmenés kísérheti a magas lázat.
Az influenzavírus szövődményei elsősorban a 65 évnél idősebbeket fenyegetik, de a krónikus betegeknél, - az asztmásokat is - és a sérült immunitásúaknál is gyakrabban jelentkeznek szövődmények.

A várandósok esetében a 2.-4. hónapban jelentkező magas láz fejlődési rendellenességet - szívhibát, farkastorkot, gerinchasadékot stb. - okozhat a magzatnál.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek