Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Felújíthatják a rubeola és a kanyaró elleni védőoltásokat Ukrajnában

2009. 04. 10 12:11 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
A rubeola és kanyaró elleni, tavaly felfüggesztett védőoltások felújítását szorgalmazza Ukrajna közegészségügyi-járványügyi főorvosa, miután Kijevben gyakorivá váltak a rubeolás megbetegedések.
Olekszandr Bilovol azzal a kéréssel fordult az ukrajnai megyék közegészségügyi-járványügyi főorvosaihoz, hogy folytassák a fiatalabb korosztályok tagjainak tavaly felfüggesztett beoltását rubeola és kanyaró ellen. A tisztségviselő szerint a tömeges immunizálást az indokolja, hogy az utóbbi három hét során Kijevben két oktatási intézmény 38 diákja betegedett meg rubeolában.

A jelentés szerint a rubeola és kanyaró elleni tömeges védőoltásokat azt követően állították le tavaly május 13-án, hogy a Donyeck megyei Kramatorszk városban hirtelen meghalt egy beoltott 17 éves diák. Az országos visszhangot keltett eset nyomán a szülők tömegesen tagadták meg gyermekeik beoltásának engedélyezését, ezért a fiatalabb korosztályok több millió tagját érintő immunizációt a közegészségügyi hatóságok felfüggesztették. Azt teljes pontossággal máig nem sikerült megállapítani, hogy a kramatorszki iskolás halálát az Indiában gyártott, Ukrajnának az ENSZ egészségügyi szervezete által adományozott vakcina okozta-e.

Vaszil Knyazevics egészségügyi miniszter közölte, hogy vizsgálják a rubeola és kanyaró elleni védőoltások folytatásának lehetőségét az indiai vakcinákkal, amelyeknek idén ősszel jár le a szavatosságuk. A tárcavezető szerint a védőoltások kérdésének megoldását a politikai csatározások és a közeledő választások akadályozzák. A miniszter szerint a szakemberek jelenleg nem számolnak a rubeola és a kanyaró terjedésével, a járvány szerinte 2010-2011-re várható.