Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Fekélyes vastagbélgyulladás

Nyomtatás
név Fekélyes vastagbélgyulladás
latin név Colitis ulcerosa
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

A vastagbélgyulladás különleges formája. Előidéző oka - orvosi szempontból - ismeretlen. Fekélyek képződésével, gyulladással, később hegesedéssel járó vastagbélfolyamat, amely az egész colonra (vastagbélre) vagy annak egy részére, leggyakrabban a szigmabélre és a végbélre terjed ki leginkább.
A „sima" vastagbélgyulladáshoz hasonlóan, ez is tipikus pszichoszomatikus, és helytelen táplálkozási szokások miatt létrejövő betegség. Kialakulásában szerepet kap valami nagy, hosszasan elhúzódó, letehetetlennek hitt lelki probléma. Ugyanígy fontos a létrejöttében a fel nem oldott, huzamos stressz, feszültség, negatív érzelmek (bánat, gyász, harag, düh, szorongás, szomorúság, félelem, veszteségérzés), amelyek hónapokon, esetleg éveken át megnehezítik a beteg életét. E betegség egy komplett élettani diszharmónia a beteg nyálkahártya miatti erjedéses (szénhidrátok) és rothadásos (fehérjék) állapot következményeként.
A vastagbél nyálkahártya nagy mennyiségben lelökődik, melynek során kráterszerű öblök alakulnak ki, majd zsugorodik a szövet, és a pusztulás nyomán hegesedések, megvastagodott redők alakulnak ki. Ennek következtében a vastagbél megrövidül.


Tünetek

Láz, vérzés, anaemia (vérszegénység), izületi panaszok, étvágytalanság, hasmenés, gázosodás, felpuffadás, lesoványodás, levertség, olykor depresszió fáradság, gyengeség. Hosszantartó lefolyású betegség (évekig, évtizedekig eltarthat), szakaszos tünetekkel, az olykor fellépő javulás, tünetmentesség után még erősebben (nagy visszaesésekkel) lángol fel a betegség.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek