Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Fejbőr korpásodás

Nyomtatás
név Fejbőr korpásodás
latin név Seborrhoea capitis, corina bacterium acnes és pityrosporum ovale
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása, okok, tünetek

A korpa a fejbőrtől elvált apró, elhalt hámsejtek tömege. Akkor keletkezik, amikor a fejbőr mikrobiológiai egyensúlya felborul. Az egészséges fejbőr 3-4 hetenként újul meg, ám ha az egyensúly megbomlik, pl.: környezeti hatás, nem megfelelő ápolás, egészségügyi problémák, helytelen életmód, stb. hatására, akkor akár hétszeresére is felgyorsulhat.

A hajas fejbőr fokozott hámlását, hétköznapi nyelven korpásodást, korpádzást a legtöbb esetben bőrgombák okozzák, melyek mindannyiunk fejbőrén megtalálhatóak. Betegségről, problémáról akkortól beszélhetünk, amikor a gomba elszaporodik. Az elszaporodásért felelőssé tehető a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stresszes, túlhajszolt életmód, a túlcivilizált életforma, a hajsütővas, a forró hajszárítózás, a szennyezett levegő és víz, a rendszertelen, kiegyensúlyozatlan, mértéktelen táplálkozás, a túlzott mértékű finomított cukor- és állatifehérje-bevitel, a felborult hormon háztartás, a gyenge egészségi állapot, az immunrendszer gyengülése, a táplálkozás egyhangúsága, stb. Vagyis mindazon okok, amelyeket a tudomány mai állása szerint egészségtelennek tarthatunk fizikai és mentális tekintetben egyaránt.

A kialakulásában szerepe van azoknak a genetikai adottságoknak is, amelyek meghatározzák bőrtípusunkat.

Sajnos gyakran vezet komoly lelki problémákhoz, kisebbrendűségi érzéshez, önértékelési zavarokhoz is ez a rendkívül látványos elváltozás, annak ellenére, hogy nem egy súlyos betegségről van szó.

Megkülönböztetünk száraz és zsíros korpát:

A száraz korpa fejbőr viszketéssel jár, és a vakaródzás miatt gyakori a gyulladás és a hámleválás is. Ez esetben a faggyútermelődés nem kóros, a fejbőr nem zsíros, így a korpa nem tapad a száraz, fénytelen, könnyen törő hajhoz. Oka lehet helytelen táplálkozás, B-vitamin hiány, a fejbőr megfázása, károsító vegyi anyagok, kevés folyadékbevitel, stressz, legyengült általános állapot. A száraz korpa gyógyításában jó hatású a napfény, de a meleglevegős szárítás kifejezetten ellenjavallt.

A zsíros korpa esetén a leváló hámsejtek összetapadnak a zsírral és nehezen távolíthatóak el a fejbőrről. Gondoskodni kell a hajzsírosodás elkerüléséről, mert a zsírral a korpa összetömörödik és elzárja a levegőtől a bőrt, amely begyullad, fokozódik a viszketés, végül a hajhagymák megbetegszenek, amelynek hajhullás lehet a vége.
Gyakran okozza a bajt valamilyen újfajta kozmetikum kipróbálása. Ha valami bevált, azt érdemes megtartani. A választásnál pedig legyen elsőrendű szempont, hogy minél természetesebb alapanyagokból készüljön, hogy minél kevesebb allergént tartalmazzon a termék.

Sajnos mindkét válfaja nehezen gyógyítható, de a tünetmentességet nagymértékben elősegíti az életmódváltás.
Egyes becslések szerint minden második embernek problémát okoz a korpás fejbőr, melynek a megjelenése intenzívebb télen, mint nyáron.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek