Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Farkasvakság

Nyomtatás
latin név Hesperanopia, hemeralopia
csoport
szakterület Szemészet
farkasvaksag_jpg_2011031610003641596

leírás

A betegség leírása, oka
Ahogy a neve is mutatja, a zavartalan nappali látás, színlátás mellett, a sötéthez való alkalmazkodás, adaptáció hiányos volta miatt, gyengébb, fogyatékos a szürkületi látás.
Oka a szemideg-hártya szélén elhelyezkedő látóidegsejtek pusztulása, amelynek két fő oka az A-vitamin hiánya (amennyiben nem áll kellő mennyiségben a látóbíbor rendelkezésére), valamint a retinitis pigmentosa, amely egy veleszületett betegség, (itt is először a sötétben látó pálcikák pusztulnak, majd beszűkül a látótér a csapok és a pálcikák pusztulása miatt. Akár csőlátás, vakság is kialakulhat.).
A kialakult vakság már nem fordítható vissza, de még korábban vitamin adásával gyorsan gyógyul.


Tünetek

A vitaminhiányos farkasvakságra jellemző a rossz éjszakai látás, az étvágytalanság. Huzamosabb időn át fennálló A-vitaminhiány esetén, különféle bőr- és nyálkahártya-betegségek kísérhetik, sőt akár bőr- és fogelváltozások is kialakulhatnak. Romlik a haj és a körmök minősége, elvesztik fényüket, az előbbi törékennyé válik, a körmök berepedeznek. Károsodik az immunrendszer, csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállás.
A betegség egyik legkorábbi tünete a fertőző betegségekkel szembeni felfokozott fogékonyság, különösen légutak tekintetében.