Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Étkezés

7. / 39. oldal (10/381)

«23456789101112 »

Nem mindenkinek válik be a gluténmentes diéta Nem mindenkinek válik be a gluténmentes diéta

Szinte mindenkinek a környezetében akad valaki, aki kiiktatta a glutént az étrendjéből - talán éppen ő maga. De kik azok, akiknek tényleg előnyük származhat a változtatásból? „A glutén a búzában, az árpában és a rozsban található fő fehérjék egyike" - mondta Dr. Joseph Levy, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának gasztroenterológusa. „Valójában nem egy...

Tovább... »
A dióban gazdag étrenddel megelőzhető a prosztatarák A dióban gazdag étrenddel megelőzhető a...

A Texasi Egyetem friss kutatása szerint már napi szerény mennyiségű dió fogyasztása is védő hatással bír a prosztatarák ellen. Az eredmények a Cancer Investigation című szakfolyóiratban jelentek meg. A szakértők immunhiányos egerekbe emberi prosztatarák-sejteket fecskendeztek. Az állatok nagy részében jellemzően három-négy héten belül kezdett növekedni a tumor. A...

Tovább... »
Több rágással több energiához jutunk Több rágással több energiához jutunk

Egy frissen készült kutatás szerint, melyről az Élelmiszertechnológusok Intézetének éves találkozóján számoltak be a szakemberek, a különféle zöldségekből vagy gyümölcsökből kinyerhető energia nem azon múlik, hogy mennyit eszünk belőlük, sokkal inkább azon, hogy mennyire rágjuk meg azokat. Amint arról dr. Richard Mattes, a Purdue Egyetem professzora beszámolt, az...

Tovább... »
Áfonyával a húgyúti fertőzés ellen Áfonyával a húgyúti fertőzés ellen

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy az áfonya hatóanyagai megállították a baktériumok csoportosulását és proliferációját. A szakértők szerint a gyümölcs kivonata akár orvosi eszközök fertőtlenítésére is alkalmas lehet. Az áfonyalé nemcsak a népi hagyomány szerint hat a húgyúti fertőzések ellen, hanem most már tudományos bizonyíték is van rá.

Tovább... »
Fűszerekkel a zsírszegény ételek is vonzóbbak Fűszerekkel a zsírszegény ételek is vonzóbbak

Némi fűszer és friss növényi eredetű ízesítő segítségével vonzóbbá tehetőek a csökkentett kalóriatartalmú fogások a fogyasztók számára. Ez segíthet a táplálékkal bevitt zsír mennyiségének mérsékelésében, illetve az egészséges táplálkozás népszerűsítésében - hangzott el az amerikai Élelmiszer-technológiai Intézet éves ülésén és kiállításán.

Tovább... »
A kalóriaszámlálás csapdái A kalóriaszámlálás csapdái

A kalóriaszám a legalapvetőbb táplálkozási adatnak számít. Ott van minden müzlisdobozon is. A legújabb kutatás szerint azonban ezek az értékek nem feltétlenül árulnak el mindent, amit tudnunk kellene. Az amerikai Purdue Egyetem táplálkozástanulmányi professzora, Rick Mattes szerint a kalória nem pusztán kalória. Többet jelent puszta számoknál.

Tovább... »
Étrenddel elősegíthető az 1-es típusú fiatal...

Az Észak-Karolina Egyetem Gillings Orvosi Karának legújabb kutatása szerint az étrend kiegészítése bizonyos aminosavakban és zsírsavakban gazdag élelmiszerekkel az 1-es típusú diabéteszes gyermekekben elősegíthető a saját inzulin termelése a diagnózis után akár két évig is.

Tovább... »
A cukorbetegek esetében kevés a diéta és a...

Egy friss kutatás szerint a diétából és testmozgásból következő súlycsökkenés még nem csökkenti automatikusan a diabéteszes betegek különféle szívproblémákra való hajlamát.

Tovább... »
A csokoládé öröme meglátszik a szemben is

Az Obesity legújabb számában megjelent tanulmány szerint az élelmiszerek ízére adott örömreakciónkat egy egyszerű és olcsó szemészeti vizsgálattal ki lehet mutatni a szemünkben. Ha az eredmény beigazolódik, a módszert kutatási és klinikai célokra is felhasználhatják az ételfüggőség kezelésében, továbbá az elhízás megelőzésében.

Tovább... »
Növelheti a diabétesz kockázatát a reggeli kihagyása Növelheti a diabétesz kockázatát a reggeli...

Egy szűk körű kutatás eredményei azt mutatják, hogy a mindennapos reggelizés a túlsúlyos nők esetében segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. Az amerikai Endokrinológiai Társaság San Franciscó-i éves konferenciáján közzétett kutatásukban a Coloradói Egyetem munkatársai Dr. Elizabeth Thomas vezetésével kimutatták, hogy amikor a vizsgált nők kihagyták a reggeli...

Tovább... »

7. / 39. oldal (10/381)

«23456789101112 »