Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Étkezés

3. / 39. oldal (10/381)

«1234567891011 »

Hosszabb élet halevéssel Hosszabb élet halevéssel

A legújabb kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halak rendszeres fogyasztása meghosszabbíthatja az életünket. Az Annals of Internal Medicine áprilisi számában megjelent kutatásukban a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói Dr. Dariush Mozaffarian vezetésével arról számoltak be, hogy a vizsgált 2600 idősebb felnőtt közül akik a legtöbb omega-3 zsírsavat...

Tovább... »
Vesekő megelőzése kalciummal Vesekő megelőzése kalciummal

A szakértők szerint az étrendi és nem étrendi forrásokból bevitt kalcium mennyisége jelentősen befolyásolja a vesekő kialakulásának kockázatát. Az elegendő kalciumot fogyasztó személyekben alacsonyabb a vesekőképződés valószínűsége. A vesekő a vizeletben lévő salakanyagok felhalmozódása következtében alakulnak ki, amelyek kikristályosodva nehezen választhatók ki...

Tovább... »
Kiwivel pótolható a C-vitamin hiánya Kiwivel pótolható a C-vitamin hiánya

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatásai szerint naponta két kivi elfogyasztásával biztosítani lehet azt a C-vitamin mennyiséget, ami az izmok egészséges működéséhez szükséges. Margreet Vissers professzor és kollegái egy jelenleg is folyamatban lévő nagyobb kutatássorozatban vesznek részt, amelynek célja a C-vitamin az emberi szervezet működésében betöltött szerepének megé...

Tovább... »
Cukor nélkül is lehet édes az élet Cukor nélkül is lehet édes az élet

A gyerekek és a felnőttek körében egyaránt azok a legnépszerűbb ételek, melyek édes ízűek, viszont egyre többen vannak tisztában a cukor ártó hatásaival. Ez is oka lehet annak, hogy a gainesville-i Florida Egyetem kutatói annak jártak utána, hogyan lehetne természetes módon, cukor és mesterséges édesítőszerek nélkül megédesíteni az ételeket. Amint azt Harry Klee, a...

Tovább... »
A tejtermékek is okozhatnak aknét A tejtermékek is okozhatnak aknét

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics legújabb számában megjelent kutatás szerint egyre több tudományos bizonyíték utal az étrend - különösen a magas glikémiás indexű étrend valamint a tejtermékek - és az akne összefüggésére, illetve arra, hogy az orvosi dietetika fontos szerephez juthat az akne kezelésében. Az akne a becslések szerint a lakosság 5-15...

Tovább... »
Nem csak ételtől érezhetjük a puffadást Nem csak ételtől érezhetjük a puffadást

A gázok és a felfúvódás sok ember számára jelent kellemetlenséget, hátterében vagy a gyomorba szorult levegő, vagy valamilyen bélbaktérium állhat. Dr. Anton Emmanuel, a londoni Egyetemi Kórház gasztroenterológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nőknél akár valamilyen nőgyógyászati probléma is okozhatja mindezt, így esetükben különösen fontos, hogy ilyen probléma...

Tovább... »
Befolyásolja az alvást, hogy mit eszünk Befolyásolja az alvást, hogy mit eszünk

A Pennsylvania Egyetem Perelman Orvosi Karának kutatói friss tanulmányukban arra keresték a választ, vajon étrendünknek befolyásoló szerepe van-e abban, hogy hogyan alszunk. Az Appetite című lapban közzétett vizsgálat első ízben mutatta ki, hogy bizonyos tápanyagoknak szerepe van abban, milyen az alvásritmusunk. Amint arról Michael A. Grandner, a Pennsylvania Egyetem...

Tovább... »
Tévhitek a nyers vegán diétáról Tévhitek a nyers vegán diétáról

Több párhuzamos út is vezet az egészséges életmód felé. Némelyik útvonal, például a vegetarianizmus és a mediterrán étrend, már meglehetősen szilárd tudományos alapokon nyugszik. Mások pedig, köztük a minden állati eredetű élelmiszert kizáró vegán étrend is, egyre több követőt vonzanak. Aztán ott van a legújabb oldalhajtás, a nyers vegán diéta, amely...

Tovább... »
A túlzott cukorbevitel nagyobb egészségügyi kockázat A túlzott cukorbevitel nagyobb egészségügyi...

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a cukorbevitel csökkentésével kismértékű, ám mégis jelentős hatást gyakorolhatnak testsúlyukra a felnőttek. Noha átlagosan csupán 0,8 kilogrammnyi testsúlycsökkenésről van szó, a szakemberek úgy vélik, ha a teljes energia-bevitelünknek csupán kevesebb, mint tíz százalékát tenné ki a cukor az étrendünkben, azzal elejét lehetne...

Tovább... »
Mi az a diabulimia? Mi az a diabulimia?

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő nők között akad olyan, aki fogyás reményében nem adja be magának az inzulint. A mentális probléma elsősorban a 15 és 30 év közöttieket fenyegeti - olyan mértékben, hogy egy szervezet hivatalosan is betegséggé szeretné nyilváníttatni. A diabulimia tehát az a viselkedési zavar, amikor valaki súlyvesztési szándékkal megtagadja a saját...

Tovább... »

3. / 39. oldal (10/381)

«1234567891011 »

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Dobrai Éva Kórházi szakorvos Dobrai Éva Gyöngyös