Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Étkezés

2. / 39. oldal (10/381)

«1234567891011 »

Jót tesz a növényi olaj az egészségnek Jót tesz a növényi olaj az egészségnek

Egy tipikus amerikai körülbelül három evőkanálnyi növényi olajat fogyaszt naponta. A növényi olajok, köztük a szója-, a kukorica- és a repceolaj, gazdag kalóriaforrásnak számítanak, és nagy mennyiségű linolénsavat, egy fontos esszenciális zsírsavat is tartalmaznak. A kutatók már az 1970-es évek óta tudják, hogy a linolénsav csökkenti a koleszterin vérszintjét, és...

Tovább... »
A halolajjal ellensúlyozható az egészségtelen étrend? A halolajjal ellensúlyozható az egészségtelen...

A legújabb kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halolajok ellensúlyozhatják a magas zsírtartalmú egészségtelen ételek negatív hatásait. Több mint egy évtizedes kutatás bizonyítja, hogy a magas zsírtartalmú étrend a neurogenezis, vagyis az új idegsejtek létrehozásának gátlása révén hat károsan az agyra. A Liverpooli Egyetem kutatói most kimutatták, hogy az...

Tovább... »
A magas vérnyomásosak is kívánhatják a sót A magas vérnyomásosak is kívánhatják a sót

Már régóta tudjuk, hogy a magas sótartalmú étrend összefügg a magas vérnyomás kialakulásával. Egy friss kutatás azonban azt is kimutatta, hogy a betegségben szenvedők sokkal jobban kívánhatják a sós ételeket, mint a normális vérnyomással rendelkező emberek. A Sao Pauló-i Egyetem kutatói az Amerikai Hipertónia Társaság San Franciscó-i éves konferenciáján bemutatott szűk...

Tovább... »
A fehér zöldségek is fontos részei az étrendnek A fehér zöldségek is fontos részei az étrendnek

Egy friss tanulmány szerzői a fehér zöldségek, különösen a burgonya helyzetét vizsgálták az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben. Az Advances in Nutrition szakfolyóirat mellékletében megjelent tanulmány szerint a burgonya és más fehér zöldségek ugyanolyan fontos alkotóelemei lehetnek az egészséges étrendnek, mint a színes zöldségek. Igaz, hogy általában a zöld, a piros...

Tovább... »
Aki rendszeresen reggelizik, könnyebben tartja a diétát Aki rendszeresen reggelizik, könnyebben tartja a...

Ha szeretnének odafigyelni a vonalaikra, semmiképpen ne hagyják ki a reggelit! A legújabb kutatások szerint ugyanis azok a nők és férfiak, akik rendszeresen kis mennyiséget reggeliznek, nem kompenzálnak a nap folyamán még több étel fogyasztásával és így sokkal jobban oda tudnak figyelni a napi kalóriaszámra. Az Európai Elhízási Kongresszuson elhangzottak szerint a fogyás...

Tovább... »
Prosztatarák megelőzése paradicsommal Prosztatarák megelőzése paradicsommal

Az Illinois Egyetem kutatása szerint a paradicsom és a szójás ételek együtt fogyasztva hatékonyabban megelőzik a prosztatarákot, mint ha külön fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket. Az egyetem kutatói John Erdman vezetésével génmódosított egereket használtak, amelyek genetikailag ki voltak téve az agresszív prosztatadaganat magas kockázatának. Ennek ellenére az állatok...

Tovább... »
A szőlő véd a szervkárosodástól A szőlő véd a szervkárosodástól

A szőlő polifenol-tartalma révén csökkenti a gyulladás mértékét és a zsírraktárak mennyiségét a szervezetben, továbbá erősíti a szabadgyökök elleni védelmet - derül ki egy friss kutatásból, amelynek eredményeit a Kísérletes Biológia konferencián mutatták be Bostonban. E. Mitchell Seymour, a Michigani Egyetem professzora által vezetett kutatásban azt vizsgálták, hogy zsí...

Tovább... »
Hogyan álljunk ellen a kísértésnek? Hogyan álljunk ellen a kísértésnek?

Fogyókúrázók számára kevés nagyobb kísértés van egy svédasztalos vendégségnél, ahol bármiből korlátlan mennyiségben fogyaszthat az arra járó, ám az American Journal of Preventive Medicine című lapban megjelent tanulmány éppen ebben kíván segítséget nyújtani tanácsaival. Amint arra a beszámoló felhívja a figyelmet, a svédasztalok két nagy veszélye a korlátlan mennyiség...

Tovább... »
Jobb alternatíva a gomba, mint a hús a fogyókúrázóknak Jobb alternatíva a gomba, mint a hús a...

A FASEB Journal szaklapban megjelent új kutatás szerint a gomba fogyasztása pozitív hatást gyakorol a testsúly szabályozására. A Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Orvostudományi Kara Testsúlyszabályozási Központjának egyéves, randomizált klinikai kísérlete azt mutatta, hogy ha a vörös húst kétspórás csiperkegombával helyettesítik az étrendben, az hatékony stratégiát kínál a...

Tovább... »
A cékla vérnyomáscsökkentő hatása A cékla vérnyomáscsökkentő hatása

A legújabb kutatás azt mutatja, hogy egy pohár céklalével hatékonyan csökkenthető a vérnyomás. A Hypertension szaklapban megjelent kutatásból az derült ki, hogy a kísérletben részt vevő 15 személyben 250 ml céklalé elfogyasztása 10 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomás értéket. A hatás három-hat órával az ital elfogyasztása után a legintenzívebb, de még egy...

Tovább... »

2. / 39. oldal (10/381)

«1234567891011 »