Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Rá kell vezetni a gyerekeket a zöldségek szeretetére

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyerekek, zöldség, szemlélet
Rá kell vezetni a gyerekeket a zöldségek szeretetére

Minden szülő máshogy próbálja rávenni a csemetéjét a zöldségevésre: vannak, akik a példamutató közös étkezésre esküsznek, míg mások megtiltják a nassolást az egészséges falatok lecsúszásáig. Egy friss kutatás azonban forradalmi megközelítést javasol a problémára. A Psychological Science című szakfolyóiratban megjelent érdekezés arra irányul, hogy a gyerekek is értsék meg a változatos táplálkozás előnyeit, illetve önszántukból igényeljék minél több zöldség fogyasztását.

Sarah Gripshover és Ellen Markman, a Stanford Egyetem kutatói feltételezték, hogy az óvodás korúak már képesek a táplálkozással kapcsolatos ésszerű hozzáállás elsajátítására. „A gyerekek természetének része a kíváncsiság. Meg akarják érteni, mi miért és hogyan működik. Nyilván egyszerűsíteni kell számukra az információkat, de a túlegyszerűsítés megfosztja őket a gondolkodási képességük fejlesztésétől" - hangsúlyozták a szakértők.


Gripshover és Markman öt mesekönyvet szerkesztett, amelyek rendszerezik és bővítik a gyerekek táplálkozással kapcsolatos ismereteit, beleértve a változatosság fontosságát, az emésztést, az ételkategóriákat, a legfontosabb tápanyagokat, valamint a velük összefüggő biológiai működést. Az elkészült anyagokat óvodai csoportokkal ismertették három hónapon keresztül ebédidőben, míg a kontroll csoportok a szokott módon töltötték el ezt az időt. Később a kicsiknek kérdéseket tettek föl a táplálkozás témakörében.


Kiderült, hogy a mesekönyvet lapozgató csemeték könnyebben megértették, hogy az ételek tápanyagokat tartalmaznak, és különböző tápanyagok kellenek az emberi szervezet különböző funkcióihoz (még azokhoz is, amelyekről nem esett szó a kötetekben). Ezek a gyerekek többet tudtak az emésztési folyamatokról is: értették, hogy a gyomor lebontja az élelmiszereket, illetve hogy a vér tápanyagokat szállít. A szakértők által szerkesztett könyvet lapozó óvodások megkétszerezték az ebédidei zöldségbevitelüket a három hónapos időtartam végeztével, míg a kontrollcsoport tagjai nem változtattak szokásaikon.


„A jövőben a konceptuális megközelítésű anyagokat magatartáson alapuló táplálkozási beavatkozással is lehet kombinálni a hatékonyság növelésének érdekében" - jegyezték meg a kutatók.