Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Itt az alacsony glikémiás indexű, egészségesebb krumpli

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: krumpli, glikémiás index, kalória
Itt az alacsony glikémiás indexű, egészségesebb krumpli

Frank Mitolo, a dél-ausztráliai termelő új burgonyafajtát kísérletezett ki, amelynek fajtársaival ellentétben alacsony a glikémiás indexe, tehát fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, valamint tovább nyújt teltségérzetet. Mitolo elmondása szerint mindhárom gyermeke valósággal „megőrül" a csemegéért, ami sütve és főzve is nagyon finom.

A Carisma névre keresztelt krumplifélék első példányait három éve húzták ki a földből, most pedig nemzetközi szinten is elismerték, hogy a világ első alacsony glikémiás indexű krumplijáról van szó. Ezt egy Spanyolországban rendezett nemzetközi táplálkozástudományi konferencián is bejelentik.


„Tudtuk, hogy különleges burgonyáról van szó, mert máshogy sült meg, illetve az emésztés során jelentkező érzet is. Nem eredményez puffadást vagy kellemetlen feszülést. Az alacsony glikémiás index csak hab a tortán. Már csak ilyet használunk otthon, mert rendkívül ízletes" - mondta Mitolo.


„Kimerítő vizsgálataink bebizonyították, hogy a Carisma burgonya valóban egyedülálló" - tette hozzá Dr. Alan Barclay, az Ausztrál Glikémiás Index Alapítvány vezetője a Sydney Egyetemen végzett kísérletek után. „Az új fajta glikémiás indexe 55, amivel 30-50 százalékkal marad el a többi burgonyafajtától" - magyarázta a szakértő.


„Ez a krumpli nemcsak a fajtársaival összehasonlítva egyedülálló, de a többi alacsony glikémáis indexű élelmiszerrel összevetve is versenyképes. A burgonyaféléknek rossz hírnevük van a magas glikémiás index miatt, ám a Carisma feleolyan erősségű glükózreakciót vált ki a szervezetből, mint a többi" - nyilatkozta Kai Lin Ek, a Sydney Egyetem kutatója.