Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az édesszájúak hajlamosabbak az alkoholfüggőségre

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: édesség, alkohol, alkoholizmus, édes íz
Az édesszájúak hajlamosabbak az alkoholfüggőségre

Számos korábbi vizsgálat mutatott már rá, hogy az édes ízek iránti vonzalom és az alkoholizmusra való hajlam között összefüggés lehet, egy nemrégiben végzett kutatás pedig MRI segítéségével arra a felfedezésre jutott, hogy az alkoholfogyasztás és az agy orbitofrontális kérgének az édes ízekre adott reakciója is összefüggésben áll egymással. Ez lehetőséget ad arra, hogy valakinél előre kimutatható legyen az alkoholizmusra való hajlama.

Amint arról a tanulmányt készítő David A. Kareken, az Indiana Alkoholkutató Központ igazgatója, valamint az Indiana Egyetem Orvosi Karának professzora beszámolt, régóta köztudott, hogy azok az állatok, melyeket úgy tenyésztettek ki, hogy szeressék az alkoholt, sokkal több édesített vizet ittak társaiknál, nemrégiben azonban ennek fordítottja is bebizonyosodott: azok az állatok, melyeket rászoktattak a mesterséges édesítőszerekre, több alkoholt fogyasztottak. Noha emberek esetében mindez bizonyára nem teljesen így működik, néhány vizsgálat már kimutatta, hogy az alkoholisták, illetve azok, akiknél a család történetében fordult már elő alkoholizmus, jobban vonzódnak az édes ízekhez.


Kareken és munkatársai 12 férfit és 4 nőt kísértek figyelemmel, akiknek megmérték cukor koncentrációjukat valamint vérátáramlásukat, és ivási szokásaikat is feltérképezték. Azt próbálták kideríteni a szakemberek, az agy mely területei felelősek az édes ízre adott válaszreakciókért, valamint, hogy ezek az agyi reakciók milyen mértékben függnek össze az egyén alkoholfogyasztási szokásaival. Az eredmények azt mutatták, hogy az agy ízlelésért felelős áramköreinek aktiválása mellett, a cukros víz az agy jutalmazási központjának egyes területeire is hatással volt, úgymint a ventrális striátumra, az amygdalára és az orbitofrontális kéreg bizonyos részeire. Ami emellett még kiderült, hogy a bal orbitofrontális területnek az édes ízre adott válasza szorosan összefüggött az egyéni ivási szokásaival, méghozzá oly módon, hogy a rendszeresen ivók esetében azokon a napokon, amikor ittak, a bal orbitofrontális kérgük intenzívebben reagált az édes ízekre.


Kareken kifejtette, hogy az alkohol és az édes ízek iránti vonzalom közötti összefüggés okainak teljes feltérképezéséhez még további kutatások szükségesek, ám már az eddigi eredmények is kiválóan hasznosíthatóak abban, hogy a szakemberek feltérképezhessék, kik vannak különösen kitéve az alkoholizmus veszélyének, és így időben segítséget nyújthassanak számukra. Az eredmények az Alcoholism: Clinical and Experimental Research folyóiratban jelennek majd meg.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
szabó zsolt Nukleáris medicina... szabó zsolt Székesfehérvár