Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A vörös hústól nő a cukorbetegség kockázata

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: vörös hús, cukorbetegség, diabétesz
A vörös hústól nő a cukorbetegség kockázata

Egy nagymintájú kutatás eredményei alapján a vörös húsok gyakori fogyasztása 48 százalékkal magasabb kettes típusú diabétesz-kockázattal jár együtt, míg a bevitel csökkentése mérsékeli a veszélyt. A vizsgálathoz 149 000 egyesült államokbeli férfi és nő adatait vették alapul. „Semmi szükség arra, hogy több vörös húst együnk, hiszen ez növeli a cukorbetegség kockázatát" - fogalmazott a kutatást vezető An Pan, a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora. „Célszerű inkább csökkenteni a fogyasztást, és egészségesebb alternatívákkal helyettesíteni. Például hüvelyesekkel, zöldségekkel, szójatermékekkel, magvakkal, hallal, baromfival és teljes kiőrlésű gabonával" - tette hozzá. Az eredmények a JAMA Internal Medicine című szakfolyóirat internetes kiadásában jelentek meg.

A kutatáshoz Dr. Pan és csapata három harvardi tanulmányhoz felvett adatokat vett alapul. A résztvevők mindegyike négyévenként válaszolt a táplálkozásával kapcsolatos kérdésekre, ami a személyek számával összeszorozva 1,9 évnyi adatot jelent. A megkérdezettek körében több mint 7500 embernél fordult elő kettes típusú cukorbetegség.


Az étrendek és a diabétesz összefüggésének vizsgálata során kiderült, hogy akik napi fél adaggal több vörös húst fogyasztottak valamelyik négyéves periódusban, 48 százalékkal növelték a cukorbetegség kialakulásának kockázatát a többiekhez képest. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy akik kevesebb vörös húst ettek, 14 százalékkal csökkentették a veszélyt.


Más szakértők viszont vitatják az eredményeket. „A kérdőíves epidemiológiai kutatások pontatlanok, és sosem bizonyítanak ok-okozati összefüggést, még nagy minta és pontos számítások esetén sem" - mondta Dr. Joel Zonszei, a New York-i Montefiore Orvosi Központ diabéteszközpontjának vezetője, aki hozzátette: a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában több egymást befolyásoló genetikai és életmódbeli tényező is szerepet játszik.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Nagy Mária Területi ellátás nélküli... Nagy Mária Szeged