Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A magas vérnyomásosak is kívánhatják a sót

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: magas vérnyomás, só, vérnyomás
A magas vérnyomásosak is kívánhatják a sót

Már régóta tudjuk, hogy a magas sótartalmú étrend összefügg a magas vérnyomás kialakulásával. Egy friss kutatás azonban azt is kimutatta, hogy a betegségben szenvedők sokkal jobban kívánhatják a sós ételeket, mint a normális vérnyomással rendelkező emberek. A Sao Pauló-i Egyetem kutatói az Amerikai Hipertónia Társaság San Franciscó-i éves konferenciáján bemutatott szűk körű kutatásukban Patricia Villela vezetésével negyvennégy 73 év átlagéletkorú idős embert vizsgáltak, akik közül tizenhatan normális vérnyomásértékekkel rendelkeztek.

A kísérletben a magas vérnyomástól szenvedő alanyok 68 százaléka a legmagasabb sókoncentrációval készült kenyeret részesítette előnyben, míg a normális vérnyomásúaknak csupán 31 százaléka preferálta a legsósabb kenyeret.


Tizenöt nappal később egy következő kísérletben a sózott kenyérhez más ízesítést is hozzáadtak. Ez esetben a magas vérnyomástól szenvedő alanyok mindössze 14 százaléka részesítette előnyben a legsósabb kenyeret, a normális vérnyomásúak közül pedig senki.


Az eredmények alapján felvetődik a kérdés, vajon a magas vérnyomásban szenvedő emberek természetesen jobban kívánják a sós ételeket, ami hajlamosabbá teszi őket a betegségre? „A válasz nem egyszerű, de úgy vélem, hogy a só kívánására irányuló genetikai tényező lehet a folyamat kezdete" - magyarázta Villela. „Meglepett az az eredmény, hogy a hozzáadott egyéb ízesítőanyagok módosították az idős emberek preferenciáját, és csökkentették só iránti vágyukat."


Korábbi kutatások is azt mutatták, hogy létezik genetikai hajlam a sós ételek iránti sóvárgásra, és bár nem lehet kimutatni, kire jellemző ez a hajlam, a betegeknek tudniuk kell, milyen fontos a sóvárgás ellenére is kerülni a túlzott sófogyasztást. Villela szerint a további kutatásoknak azt kell bizonyítaniuk, hogy a megváltoztatott szokásokat hosszú távon is fenn lehet tartani, és ezek jelentősen csökkentik a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát.