Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Érelmeszesedés

Nyomtatás
név Érelmeszesedés
latin név Atherosclerosis
csoport Szív- és érrendszeri betegségek
szakterület Kardiológia, Belgyógyászat
erelmeszesedes_jpg_2011051817234760073

leírás

Az érelmeszesedés jelentőségét az adja, hogy a halálozási statisztikákat vezető halálokokért tehető felelőssé. Az érelmeszesedés az egész érrendszert érinti, de különböző szervekben, egyszerre akár több szervben is okozhat komoly, életveszélyes állapotokat.

Szervezetünk sejtjei számára, az éltető oxigént szállító vér az ütőereken keresztül jut. Az ütőereket (artériákat) belülről az érbelhártya (endothel) borítja, az ér külseje felé haladva ezt az ér simaizom rétege követi. Az érelmeszesedésben ezek játsszák a kulcsszerepet. Egészséges szervezetben az adott szervek vérellátási igénye változik, és az egészséges érrendszer az igényeknek megfelelően össze tud húzódni vagy el tud ernyedni szabályozván ezzel a szállított vér mennyiségét.

8. ábra: Az ér ultrahangos képeAz érbelhártya egy nagy (több teniszpályának megfelelő méretű) önálló szerv, mely nem csupán elválasztja a vért és ér további rétegeit de automatikusan képes saját maga átmérőjét is változtatni, különböző anyagok termelése és megkötése révén. Ezen tulajdonság megtartásához fontos, hogy az ér rugalmas maradjon. Az érelmeszesedés során mész rakódik le az ér belső felszínén, ezért egy merev falú csőhöz hasonlít, mely szükség esetén nem képes tágulni, növelni a vérszállító kapacitást.

Az érbelhártyára számos faktor kifejezetten kedvezőtlenül hat (pl.: dohányzás, magas koleszterin szint stb.). Az ér válasza ezen károsító hatásokra az, hogy elkezdődik az érelmeszesedés. Ez a folyamat már tizenéves korban elindul, amikor is „zsíros csíkok" alakulnak ki az endothelen. Ekkor még jobb eséllyel fordítható vissza az elváltozás.

Az endothel áteresztőbb lesz, az endothelben zsír rakódik le, ezekből alakulnak ki az plakkok.
A plakkok kétféle módon árthatnak. Egyrészt növekedvén beszűkítik az ér átmérőjét (érszűkület), csökken az átáramló vérmennyiség és az a szerv, melyhez az adott ér szállítja a vért nem fog elég oxigénhez jutni, ezáltal a szerv funkciója csökkenni fog. A másik lehetőség, hogy a plakk megreped és a lipidtartalom érintkezik a vérrel, mely vérrög (thrombus) kialakulását generálja. A kialakult thrombus pedig hirtelen zárja el az eret.

Szemben a lassú, fokozatos érbeszűküléssel, melyhez a szervezetnek van ideje „hozzászokni", az ilyen hirtelen „érkatasztrófa" sokkal súlyosabb következménnyel járhat: szív esetén szívinfarktus, agy esetén stroke. A plakkok rendelkeznek egy lipidmaggal és egy azt borító keményebb fibrinsapkával. Minél vékonyabb ez a fibrinsapka annál nagyobb a veszélye annak, hogy megreped. A plakkokban mész rakódik le, ettől lesz merev falú, meszes az ér.

1. ábra: Az érelmeszesedés folyamata (Pepine CJ. Am J Cardiol. 1998;82(suppl 104).)

1. ábra: Az érelmeszesedés folyamata (Pepine CJ. Am J Cardiol. 1998;82(suppl 104).)

Milyen rizikófaktorok vezetnek érelmeszesedéshez?

Az atherosclerózist előidéző tényezők, rizikófaktorok egy része befolyásolható, mint például a dohányzást abba lehet hagyni, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást lehet kezelni, testsúlyt tudjuk csökkenteni, de az életkort, nemet és a családi halmozódást nem: ezek a nem befolyásolható rizikófaktorok.

 1. Dohányzás
 2. Hypertonia
 3. Magas LDL-koleszterin szint
 4. Csökkent HDL-koleszterin szint
 5. Kor (férfi >45 év, nő >55 év)
 6. Rokonok között előforduló infarktus, érszűkület stb.
 7. Életmód: elhízás, étkezi szokás, kevés testmozgás
 8. Egyéb súlyosbító tényezők: magas homocystein szint, csökkent cukortolerancia
 9. Cukorbetegség

1. táblázat: az érelmeszesedés fő kockázati tényezői (Libby szerint)

 

A betegség tünetei: az érintett szervrendszertől függően fájdalom, funkciókiesés

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek