Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Érdekességek

11. / 118. oldal (10/1176)

«678910111213141516 »

Nem csak a betegek beszélnek magukban Nem csak a betegek beszélnek magukban

A Pennsylvania Egyetem kutatói szerint akik magukban beszélnek, korántsem a kezdeti demencia tüneteit viselik magukon, sőt kifejezetten bölcsen cselekednek. Ha például kitartóan ismételgeti valaki, hogy „kulcs, kulcs, kulcs", az valóban segíthet neki abban, hogy minél előbb meglelje a keresett tárgyat.

Tovább... »
A pénz továbbra sem boldogít A pénz továbbra sem boldogít

A pénz nem boldogít. Sőt, a materializmus sem: korábbi kutatások bizonyították, hogy az anyagias, karrierista emberek körében gyakrabban fordulnak elő depressziós és szorongásos megbetegedések, mint azoknál, akik kevésbé pénzközpontúak. A legújabb vizsgálatok szerint a materializmus nem személyes, hanem környezeti probléma. "Személyiségtípustól függetlenül, a fogyasztói...

Tovább... »
Kellemetlen, de hasznos dolgok Kellemetlen, de hasznos dolgok

Létezik néhány dolog, melyről első hallásra senki sem hinné, hogy hasznosak lehetnek, sőt kifejezetten negatív képzeteket társítunk hozzájuk, holott a tudomány mindezeket a javunkra képes fordítani. Elsőként álljon itt a penész, ami legtöbbünk számára nem éppen kellemes képzeteket szül, ám a tudósok igen fontos organizmusként tartják számon. Az antibiotikumként széles...

Tovább... »
A perfekcionizmus stressze A perfekcionizmus stressze

Valamennyien ismerünk olyan embereket, akiknek csak a tökéletes a jó, bármit is csinálnak. Tiszteletre méltóak ezek az emberek, még akkor is, ha nem mindig könnyű őket elviselni.

Tovább... »
A terhesség feledékennyé tesz? A terhesség feledékennyé tesz?

A várandós kismama feledékeny. A várandós kismama fáradékony. A várandós kismama más. Ezzel nincs is semmi gond, hisz egy olyan állapotba kerül a terhesség során, amely semmi máshoz nem hasonlítható: elfelejti, hogy megígérte teát készít a férjének, képes órákig keresni bizonyos tárgyakat, és az is gyakran megesik vele, hogy mondat közepén felejti el, mit is akart mesélni...

Tovább... »
Másképp működik a nők és a férfiak...

A nők erősebb immunválaszra képesek, mint a férfiak, ám ennek árnyoldala, hogy magasabb náluk az autoimmun betegségek kialakulásának kockázata. A férfiak bélflórája ugyanakkor szerepet játszhat az 1-es típusú cukorbetegség elleni védelemben - derül ki az Immunity című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányból, amelynek alapján a mikrobák működése a nemi...

Tovább... »
Belénk van programozva az empátiára való...

Az ember talán egyik legjellemzőbb vonása, ami megkülönbözteti őt minden más fajtól az, hogy képes az empátiára, azaz bele tudja magát képzelni mások helyzetébe. A Virginia Egyetemen nemrég elkészült tanulmány szerint az emberbe tulajdonképpen bele van programozva az empátia képessége, és azokat, akik közel állnak hozzánk, saját magunkkal azonosítjuk.

Tovább... »
Zavarja az alvást a telehold

Egy harminchárom önkéntes részvételével végzett laboratóriumi kutatás kimutatta, hogy a telehold hatása zavarja az alvást.

Tovább... »
A zene csökkentheti a kórházba került gyerekek...

Egy, az Alberta Egyetemen végzett tudományos kutatás kimutatta, hogy a zene képes csökkenten a kórházba került gyerekek fájdalomérzetét. A kutatás vezető Lisa Hartling, az Orvostudományi és Fogászati Kar szakembere több más kutatóval együtt végzett vizsgálatokat, melyek eredményeit a JAMA Pediatrics című lap hasábjain tették közzé.

Tovább... »
Az izmok összetétele

Amerikai tudósok nemrég rájöttek, hogy a bicepszhez hasonló izmok erejüket a hálós elrendezésű sejtekből és nem a hosszú kötélszerűekből nyerik, mint azt korábban gondolták.

Tovább... »

11. / 118. oldal (10/1176)

«678910111213141516 »