Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Forró csoki segít megőrizni a szellemi frissességet

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: forró csoki, időskor, szellemi frissesség
Forró csoki segít megőrizni a szellemi frissességet

A Neurology augusztusi számában megjelent korai stádiumú tanulmány szerint a napi két csésze kakaó az agyi véráramlás serkentésén keresztül fokozza az idős egyének memóriateljesítményét. Dr. Farzaneh Sorond és munkatársai (Harvard Egyetem) azonban annak ellenére még túl korainak tartják a kakaó rutinszerű alkalmazását, hogy valóban úgy tűnik, a módszer főként a túl alacsony agyi áramlással rendelkezőknél válhat be. Emellett még mindig nem tudunk eleget a hosszútávú hatásokról, ráadásul az itallal bevitt cukortöbblet az elhízás és más anyagcserezavarok irányába hathat - ezek mind a szellemi hanyatlást elősegítő faktorok.

Mindazonáltal az agyi idegsejtek elsődleges energiaforrása a cukor, emellett a tápanyag és az oxigén megfelelő helyre jutásához szükség van kielégítő véráramlásra is. Az agy a testtömeg 2 százalékát teszi ki, mégis a szervezet összenergiájának 20 százalékát égeti el. A megfelelő véráramlás gátolja az agyszövet elöregedését, vagyis a demencia kialakulását. A csokoládé aktív összetevőjéről, a kakaóról már számtalan tanulmány bizonyította, hogy jótékony egészségünk szempontjából, a mostani vizsgálat azonban kifejezetten az agyi véráramlást befolyásoló hatásokra koncentrált.


A kutatók 60 egyént tanulmányoztak (átlagéletkor 73 év), akik 30 napig fogyasztottak flavanolban gazdag, illetve flavanolban szegény kakaót. Ismert, hogy a flavanol javítja a véráramlást. Az alanyok szinte mindegyike magasvérnyomás-beteg volt, felüknél cukorbetegség is fennállt. 18 esetben ismert volt a rossz agyi keringés, náluk átlagosan 8 százalékkal javult ez az érték a kezelés hatására. A kakaó ugyanakkor nem javította a normál kiindulási értékkel rendelkező alanyok agyi véráramlását. A kezdetben alacsony áramlással rendelkezők a későbbi memóriateszteken rövidebb idő alatt jobb eredményt értek el, azonban a normális áramlás mellett a kakaó jelentősen nem befolyásolta a szellemi tevékenységet. A két csoportot összehasonlítva a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a flavanol nem játszott szerepet a hatás kialakulásában. Kérdéses, hogy mennyire köszönhető a javulás a kakaóban lévő koffeinnek.