Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Eltúlozzák a melanóma előfordulásának gyakoriságát

2009. 09. 19 09:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: melanóma

Felesleges félelmet válthat ki az emberekből a potenciálisan halálos bőrrák, a melanóma gyakoriságának eltúlzása - közölték a British Journal of Dermatology című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányuk kapcsán norwichi kutatók.

Nick J. Levell, a Norfolki és Norwichi Egyetemi Kórház munkatársa kollégáival áttekintette az 1991 és 2004 közötti kelet-angliai melanóma diagnózisokat. Megállapították, hogy a melanóma előfordulási aránya valóban nőtt: 9,39 esetről 13,91 esetre évente 100 ezer emberenként.

A növekedés azonban a korai stádiumban lévő melanómás elváltozásoknak volt betudható, az előrehaladott állapotú melanóma aránya nem változott. A melanóma miatt bekövetkezett halálozás 2,16-ról 2,54 esetre emelkedett évente, 100 ezer emberre vonatkoztatva, ám a korai stádiumú melanómával diagnosztizált páciensek közül gyakorlatilag mindenki túlélte az időszakot.

A kutatók megállapították, hogy a bőrrákos esetszámok növekedését az okozta, hogy a jóindulatú melanocitás anyajegyek jelentős részét is rosszindulatú melanómaként diagnosztizálták (a melanociták a bőr felszíne alatt található, melanin nevű festékanyagot termelő sejtek).