Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Elhízás

Nyomtatás
név Elhízás
latin név Adipositas, obesitas
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

A szervezet zsírtartalmának kóros növekedése.
A normális testsúly összefüggésben van a magassággal, korral, alkattal, nemmel, rasszal, ezért nehéz definiálni. Régebben a számítás képlete: kg= testmagasság cm-100. Újabban inkább BMI-t (body mass index), testtömeg indexet (TTI) számolunk: TTI = kg : m2. (testsúly osztva a méterben mért magasság négyzetével).
Sovány, akinek a testtömeg indexe 18,5 alatti
Normál tartományba tartozik, akinél ez a szám 18,6-24,9 között van.
Túlsúlyosak azok, akik a 25-29,9 közé esnek és
Erősen túlsúlyosak azok, akiknek 30 fölött van ez a szám.
Vegyünk egy példát: ha valaki nő, elmúlt 50 éves, tehát már a változókorban van, 1,60 m magas és a súlya 63 kg, a TTI-je 24,61. Ez még a normális tartományba esik. Ráadásul a kora miatt elfogadható, habár a felső érték körül mozog a szám. Azonban, ha ezek egy húszéves nő értékei, akkor már el kell gondolkodnia a táplálkozás-mozgás arányának, minőségének, mennyiségének a változtatásán. Továbbá természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy mennyire edzett, mennyire izmos (hiszen az izom nehezebb a zsírszövetnél), vagy mennyire erősek, vastagok a csontjai, hiszen egy madárcsontú, törékeny ember esetében ezt a súlyt nagyrészt a zsír teszi ki. Valamint figyelembe kell venni, a genetikai örökséget is.

Tehát a fenti képletek durva megközelítések, hiszen a szervezet zsírtartalma, víztartalma, a bőrredők vastagságának megmérése, egyéni testfelépítés, genetikai adottság, edzettség, mozgás mennyiség és minőség... mind fontos érték, amelyet figyelembe kell venni minden egyes esetben.

Az elhízás nem csak kozmetikai, esztétikai kérdés, hiszen egyre több betegségről derül ki, hogy a kövérség, a táplálkozás is szerepel a háttér okok között.
Komoly kockázati tényező, és minden kutatás azt bizonyítja, hogy az elhízottak életkora várhatóan kevesebb, hajlamosabbak a cukorbetegségre, köszvényre, érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, egyéb anyagcsere, keringési és mozgás szervrendszeri problémákra stb., mint az egészséges testsúlyú embertársaiké.
Különösen fontos megjegyezni, hogy a hasra hízás (alma alkat) veszélyes eleme lehet a szív- és érrendszeri betegségek okainak.
Érdemes korán reagálni a figyelmeztető jelekre.

Az elhízást lehet külső okokra (exogén) visszavezetni: túlzott kalória-felvétel, és/vagy csökkentett leadás, hétköznapi nyelven, bőségesebb a táplálékfelvétel, mint amennyi a leadás, a fizikai aktivitás.
Belső eredetről (endogén) van szó, amikor akár hormonális, akár valamilyen más betegség, vagy lelki ok áll a háttérben.
Az utóbbi évek kutatásai szerint gyakori lelki ok a kövérség hátterében, amikor valaki „páncélként", mintegy védőműként növeszti magára a zsírpárnákat, félve a csalódástól, visszautasítástól és lelki sérülésektől.

A hízásra hajlamos ember számára van egy rossz hírem: egész életében figyelnie kell a súlyára! De van egy jó hírem is: valószínűleg hosszabban marad egészséges, mert éppen az első mondat miatt már fiatalon odafigyel arra (jó esetben), hogy mit és mennyi eszik, mit és mennyit sportol. Az ilyen ember nem fogyókúrázik, hanem életmódot változtat. Tehát nem átmenetileg, egy hónap félév, két év a kúrája tartama, hanem egész életére szóló. Ez az egyetlen megoldás.


Tünetek

Vicces, de nem vicc: legyen otthon egy rugalmatlan anyagból varrt szoknyája, nadrágja. Az első intő jel, amikor ennek a dereka szűk, szorít.

Ha nehezebben megy fel ugyanannyi lépcsőn, ugyanazon az emelkedőn, ha nehezebben köti be a cipőjét, fáradékonyabb, rosszabbul alszik, rosszkedvű, kevésbé érdekli a szex...
Két-három hetente mérje meg a reggeli súlyát (mellékhelyiség után, étkezés előtt). Vegye figyelembe, hogy Teliholdkor, valamint hölgyeknél a menstruáció idején picit magasabb a testsúly a vízvisszatartás miatt.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek