Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szoros kapcsolat van a tévénézés és az elhízás között

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: elhízás, tv, lustaság, fiatalok
Szoros kapcsolat van a tévénézés és az elhízás között

A Bostoni Gyermekkórház szakértői egy az elektronikus média percről percre történő használatát nyomon követő módszer segítségével kimutatták, hogy fiatalok esetében a TV-re irányuló figyelem szoros összefüggésben áll a magasabb testtömeg-indexszel (BMI). A Pediatrics áprilisi internetes kiadásában közzétett kutatás ugyanakkor nem mutat összefüggést a BMI és a videojátékokra illetve számítógépre irányuló figyelem között, még használtuk időtartama ellenére sem.

„Ezek az eredmények olyan valós idejű adatokon alapulnak, amelyek azt mutatják, hogyan használják a gyermekek a médiát napjaink összetett, halmozott médiafogyasztó környezetében" - mondta a kutatás vezetője, Michael Rich. „Az eredmények arra utalnak, hogy nem csak a képernyő előtt eltöltött idő, hanem a figyelem célpontjában lévő tartalom, és a nézés közbeni tevékenység fokozza az elhízás kockázatát."


A kísérlet során 91 tizenhárom és tizenöt év közötti kamasz testtömeg-indexét számították ki. A kamaszok feljegyezték, mennyit használják a médiaeszközöket, vagyis a TV-t, számítógépet és videojátékokat fix illetve mobil képernyőn hétköznap illetve szombaton. Az alanyok kézi számítógépen rögzítették véletlenszerűen, mit csináltak éppen bizonyos időpontokban a héten. Amikor a számítógép felszólította őket, leírták, mit csinálnak, és melyik tevékenységnek szentelik a legnagyobb figyelmet (pl.: sport, házi feladat, más emberek vagy média). Az eredményekből az derült ki, hogy a résztvevők az összes képernyős médiánál többet néztek televíziót, átlagosan napi 3 órát.


„A TV és a megnövekedett testtömeg-index közötti összefüggés azzal magyarázható, hogy a gyerekek ki vannak téve a kalóriadús, egészségtelen élelmiszerek reklámjainak, ráadásul nassolnak tévénézés közben, ami elvonja a figyelmüket testük éhséggel és telítettséggel kapcsolatos természetes jelzéseiről" - magyarázta David Bickham kutató.