Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Szívritmuszavart okozó fogyasztószerek

forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Sokan szeretnének leadni a testsúlyukból és a média tele van rendkívül hatásosnak ígért fogyasztószerek reklámjaival, melyek recept nélkül, sőt internet útján is kaphatók. Az interneten keresztül rendelhető csodaszerek között azonban több olyan készítmény is van, mely életveszélyes szívritmuszavarokhoz vezethet - közölte a Heart Rhythm orvosi szaklap.
Az elhízás a jómódú országok leggyorsabban növekvő járványa. Statisztikák szerint a felnőtteknek átlagosan fele fölös kilókat visel magán és mind több a dundi gyerek is.

Nem csoda, hogy a recept nélkül, szabadon vásárolható fogyasztószerek forgalma mindenfelé növekszik. Az Egyesült Államokban becslések szerint a súlycsökkentésre használatos táplálék-kiegészítőkből és gyógykészítményekből 2001-ben 1,3 milliárd dollárnyi értéket adtak el.

Alireza Nazeri és munkatársai a Yahoo, a Google és az MSN útján vizsgálták, milyen testsúlycsökkentőket és hasonló hatású, különleges ennivalókat lehet internetes rendeléssel kapni. Elolvasták, mi van a használati útmutatójukban, van-e valami figyelmeztetés arra, hogy a készítmény szedése milyen egészségügyi kockázattal járhat. Tanulmányozták az összetételt, amennyire az egyáltalán kideríthető volt.

Ezután az orvosi adatbázisok átnézése következett. A fogyasztószerekben létező hatóanyagok szívritmust befolyásoló, veszélyes hatásait is kikeresték és szembesítették a készítmények összetételével. Az internet útján megrendelt fogyasztószereket a forgalmazók a megadott címre minden megkötöttség és késedelem nélkül szállították.

A súlycsökkentők dobozán 60 különféle hatóanyagot tüntettek fel. Ezek közül 42 növénykivonat volt, ötöt kémiai úton állítottak elő, de voltak bennük vitaminok és különböző nyomelemek is. A hatóanyagok közül 11 szerepelt az orvosi szakirodalomban úgy, hogy legalább egy-egy megfelelően dokumentált esetben életveszélyes szívritmuszavart, vagy hirtelen halált okozott.

A gyógyszereknél minden esetleges mellékhatást a készítmények dobozában lévő alkalmazási előírás részletesen ismertet. Az internetes rendeléssel érkező, esetleg életveszélyes ritmuszavart okozó fogyasztószerek egyikével kapcsolatban sem tájékoztatták a vevőt, hogy milyen kockázattal kell szembenéznie, ha ilyen úton szeretne túlsúlyától megszabadulni.