Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Növelheti a diabétesz kockázatát a reggeli kihagyása

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: reggeli, cukorbetegség, inzulin, túlsúly,
Növelheti a diabétesz kockázatát a reggeli kihagyása

Egy szűk körű kutatás eredményei azt mutatják, hogy a mindennapos reggelizés a túlsúlyos nők esetében segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. Az amerikai Endokrinológiai Társaság San Franciscó-i éves konferenciáján közzétett kutatásukban a Coloradói Egyetem munkatársai Dr. Elizabeth Thomas vezetésével kimutatták, hogy amikor a vizsgált nők kihagyták a reggeli étkezést, inzulinrezisztencia alakult ki bennük, vagyis az az állapot, amikor a szervezetnek több inzulinra van szüksége a normális vércukorszint beállításához.

A kutatásban megfigyelt inzulinrezisztencia ugyan rövid távúnak mutatkozott, de ha az állapot krónikussá válik, a diabétesz kockázati tényezőjének számít.


„Úgy látszik, hogy a reggelizés valóban egészséges" - foglalta össze az eredményeket Thomas. „A testsúly kontrollálásán kívül a cukorbetegség megelőzésében is segíthet."


A kísérletben kilenc, 29 év átlagéletkorú nő vett részt, akik mindegyike túlsúlyos vagy elhízott volt. A kutatók két különböző napon ebéd után megmérték a nők inzulin- illetve vércukorszintjét. Az egyik napon ettek reggelit, a másikon kihagyták a reggeli étkezést.


A vércukorszint normális esetben megemelkedik étkezés után, ami kiváltja az inzulintermelődést, ez pedig segít a sejteknek elszívni és energiává átalakítani a vércukrot. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy a nők inzulin- és vércukorszintje sokkal magasabb volt azon a napon, amikor kihagyták a reggelit. Thomas elmondta, hogy a reggeli nélküli napon a résztvevőknek magasabb inzulinszintre volt szükségük ahhoz, hogy ugyanazt az étkezést feldolgozzák.


Mivel a kutatás csupán kapcsolatot mutatott ki a reggeli kihagyása és az inzulinszint növekedése között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. Az adatok megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség.